Vrijedna donacija poljoprivrednim proizvođačima u okviru projekta „Norveška za vas“

 Vrijedna donacija poljoprivrednim proizvođačima u okviru projekta „Norveška za vas“

Proizvođačima iz Danilovgrada, Mojkovca, Kolašina i Žabljaka uručene su danas mašine i oprema za pakovanje proizvoda, koje će, kako je saopšteno, povećati njihov kvalitet i plasman na tržištu.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da četiri opštine i poljoprivredne proizviđače ne veže samo prijateljstvo i poslovna saradnja, već i obaveza prema viševjekovnoj tradiciji zajedničkog korišćenja katuna Sinjajevine.

„Pred redovnih servisa podrške od Države i opština, iskoristili smon mogućnost da dodatno osavremenimo poljopriovrednu proizvodnju i plasman mliječnih proizvoda sa katuna Sinjajevine. Zahvaljujući programu Kraljevine Norveške, u okviru projekta „Norveška za vas“ koji implementira UNOPS Kancelarija u Podgorici, imamo priliku da se ovako lijepim povodom danas okupimo“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da su u okviru projekta „Srce Sinjajevine“ koji zajednički realizuju četiri opštine, uspjeli da nabave opremu i materijal za 20 poljoprivrednih proizvođača, po pet iz svake opštine.

„Poljoprivrednim proizvođačima će biti uručeno 20 mašina za pakovanje mliječnih proizvoda, 12 hiljada posuda za pakovanje, 20 rolni folija za pakovanje, 20 elektronskih vaga za mjerenje, promotivni materijal, kao i vizit karte za proizvođače i naljepnice za proizvode“, istakla je Kovačević.

Prema njenim riječima, nabavljena je i oprema za održavanje lokalnih sajmova poljoprivrednih proizvoda.

„Sve ovo ima za cilj da unaprijedimo položaj vrijednih domaćica i domaćina, povećamo kvalitet proizvoda i podržimo mogućnost boljeg plasmana. Na taj način želimo postići veću cijenu, a time i veću zaradu proizvođača“, navela je Kovačević…

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić prisustvovao je ovom sastanku i kako kaže zahvalan je na pomoći Kraljevine Norveške i zajedničkom radu predstavnika četiri opštine, čiji građani posjeduju katune na Sinjajevini, planini koju treba nastaviti zajednički valorizovati.

Naš kapital i budućnost je bavljenje stočarstvom i poljoprivredom.Planina Sinjajevina koja je ujedno najveći pašnjak na Balkanu ima sjajne potencijale za razvoj stočarstva. Opština Mojkovac je predviđenim budžetom za podršku razvoju stočarstva i poljoprivrede 2018 godine opredijelila 20 000 eura, a na današnji dan ta podrška iznosi, 150 000 eura.Takođe, kroz IFAD projekat asfaltirano je 5 km seoskih puteva što je i te kako značajno za naše poljoprivredne proizvođače.Zahvaljujem Kraljevini Norveške na ovako značajnoj donaciji, koja je, naročito u ovom trenutku kada je pandemija korona virusa zaustavila mnoge projekte, od velikog značaja za naše poljoprivrednike. U narednom periodu radićemo još bolje, izdašnije, da građanima koji imaju katune na Sinjajevini obezbijedimo sve uslove da na što bolji i efikasniji način mogu funkcionisati na tom područiju.Sinjajevina mora biti ono što je bila kroz vjekove, jer Sinjajevina je život svih nas, poručio je Mišnić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još