Konkurs za najbolju novinarsku priču o položaju OSI

 Konkurs za najbolju novinarsku priču o položaju OSI

Foto: RTCG

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je konkurs za najbolju novinarsku priču koja adresira položaj osoba sa invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

Konkurs je namijenjen novinarima crnogorskih štampanih i elektronskih medija (Internet publikacija) koji, na nacionalnom i lokalnom nivou, izvještavaju o OSI na način koji doprinosi razumijevanju položaja te marginalizovane društvene grupe, ali i prevenciji diskriminacije i nasilja nad tim osobama.

Iz CGO-a su kazali da su kriterijumi koje novinarske priče treba da zadovolje korišćenje ispravne terminologije o OSI, izvještavanje koje otvara pitanje njihove pozicije u društvu uvažavajući njihov dignitet.

„Promocija socijalne inkluzije OSI odnosno aktivnosti koje vode njihovom uključenju u politički, ekonomski, kulturni i socijalni život na ravnopravnoj osnovi sa svim građanima, jačanje svijesti medija o štetnosti predrasuda, stereotipa, diskriminacije i isključivanja OSI”, navodi se u saopštenju.

Priče se mogu slati do 15. januara putem elektronske pošte na info@cgo-cce.org, uz naznaku „Konkurs za najbolju OSI priču“.

Navodi se da će komisija na osnovu pristiglih radova i vodeći računa o ispunjenosti kriterijuma i ciljeva javnog konkursa, ali i izvještavanja u skladu sa Kodeksom novinara Crne Gore, odabrati najbolju priču.

“Nakon selekcije, biće održana panel diskusija uz učešće i autora priča u cilju dodatnog promovisanja jednakosti, inkluzije, borbe protiv diskriminacije i nasilja prema OSI. Tom prilikom će biti dodijeljena i novčana nagrada za najbolju priču od 500 eura”, kazali su iz CGO-a.

Konkurs za najbolju priču “Promocija prava OSI i doprinos prevenciji diskriminacije i nasilja prema OSI” se organizuje u okviru projekta “Ravnopravnost za sve – diskriminacije NE!” koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Portal Mojkovac

Pročitajte još