Bečić: Mandatar birao, odgovaraće za rad ministara

 Bečić: Mandatar birao, odgovaraće za rad ministara

Mandatar Zdravko Krivokapić je birao kandidate za ministre nove Vlade i on će snositi odgovornost za njihove rezultate, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je, gostujući u jednoj tv emisiji, prenosi agencija MINA, kazao da sa mandatarom Krivokapićem ima dobru komunikaciju. Naveo je kako je trenutno 8 poslanika inficirano koronavirusom i da sjednica Skupštine, na kojoj će biti izabrana nova Vlada, nije mogla biti održana prije 2. decembra.

„Očekujem da će do 2. decembra mandatar biti spreman, da će ekipirati svoj prijedlog Vlade i da će ga najkasnije tri dana prije održavanja sjednice dostaviti poslanicima, kako bismo se pripremili na razgovor“, rekao je Bečić 

Komentarišući to što se kandidatkinja za ministarku četiri resora Vesna Bratić javno deklariše kao „srpski nacionalista“, Bečić je kazao da je ne poznaje i da „svakako neke njene izjave nijesu za pohvalu niti su to poruke koje trebaju budućnosti“.

„Ono što će biti njeno djelovanje kao ministarke je nešto o čemu ćemo kao javnost suditi“, kazao je on.

„Nijesmo protiv da Abazović bude u Vladi“

Kako je rekao, mandatar je na sebe preuzeo odgovornost da sastavi tim.

„Kandidate za ministre je birao mandatar i on za njihove rezultate snosi odgovornost“, istakao je Bečić.

Bečić smatra da je prva metodologija koju je mandatar predložio bila bolja, te da je obezbjeđivala model Vlade sličan sadašnjem.

„Ako me pitate da li je prva metodologija bila bolja i prihvatljivija moj odgovor je jeste. Ovom projektu treba da damo šansu, ključno je da dajemo podršku i ne osjećamo se iznevjereno već se mora poštovati izborna volja građana, kazao je Bečić.

Poručio je i od kada je čelu Parlamenta nije bilo revanšizma niti bilo kakvog partijskog zapošljavanja.

Govoreći o sastavu nove Vlade, kazao je da Demokrate nemaju ništa protiv toga da Dritan Abazović iz URE bude u Vladi.

Dodao je da od predloženih kandidata za ministre poznaje samo Mladena Bojanića.

Najveći problemi desničarenje i kriminal

On smatra da je kompromis danas najveći interes države, i da je potrebno da se krene u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bečić je, komentarišući što se na pojedinim sudskim funkcijama i dalje nalaze određene osobe od kojih se očekuje da ih napuste, kazao da je, ako ne razumiju poruke evropskih partnera, to ozbiljan i veliki problem.

On smatra da u Crnoj Gori imamo dva problema, navodeći da su to desničarenje i kriminal.

Bečić je, govoreći o sahrani mitropolita Amfilohija, rekao da je, osim u trenutku kada je govorio na sahrani, svo preostalo vrijeme maska bila na njegovom licu.

“Trudio sam se i trudim se da na svakom mjestu poštujem epidemiološke mjere”, rekao je Bečić.

On je naveo da se, sa Krivokapićem i Abazovićem, sporazumom obavezao da će se boriti za mijenjanje diskriminatorskih zakona, “među kojima je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

“Sve što Vlada dogovori sa vjerskim zajednicama, Demokrate će podržati”, kazao je Bečić.

On je rekao da će Demokratska partija socijalista (DPS) otići u opoziciju i da će to biti ljekovito.

“Za DPS i za Crnu Goru bilo bi ljekovito da se na njihovom Kongresu desi kadrovska promjena”, smatra Bečić.

Prema njegovim riječima, građani koji su glasali za promjene mogu biti spokojni.

“Formiraće se vlast, došlo je do promjene, tranzicija vlasti nosi mnoge bolne momente i da građani vjeruju da ih predvode ljudi koji će ih predvoditi za platu i za ništa drugo”, kazao je Bečić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još