Biznis zona u Mojkovcu dobila prvog zakupca, „Brskovo Mine“

 Biznis zona u Mojkovcu dobila prvog zakupca, „Brskovo Mine“

Foto: Screenshot

Biznis zona „Babića Polje“ u Mojkovcu zahvata površinu od 84 556 m². Nalazi se pored regionalnog puta Mojkovac-Đurđevića Tara, u zoni Detaljnog urbanističkog plana „Babića Polje 2“, na udaljenosti od 1,1 kilometar od Mojkovca.

Odlukom o proglašenju biznis zone „Babića Polje“ otvorenom za ulaganje sa paketom podsticajnih mjera za poslovanje jasno su definisani najpovoljniji uslovi i kriterijumi za dodjelu u zakup prostora zone kao i način korišćenja istog.

„Svjesni značaja dobrog poslovnog ambijenta opština Mojkovac je radila na kreiranju podsticajnih mjera infrastrukturnom opremanju biznis zone i primamljivom cjenovnom politikom za zakup zemljišta. Tako je cijena zakupa zemljišta za proizvodne djelatnosti i trgovine na veliko 0.05€ po m2, investitori su oslobođeni plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i to za investitore koji zaposle 10 radnika i više“, navode iz opštine Mojkovac dodajući da upravo takav povoljni poslovni ambijent je doveo i prvog investitora u Biznis Zonu.

U Pitanju je kompanije „Brskovo Mine“ koja se bavi istraživanjem rudnih potencijala na teritoriji opštine Mojkovac.

„Paket podsticajnih mjera na lokalnom nivou i infrastrukturna opremljenost biznis zone dovela je do porasta interesovanja kako domaćih tako i stranih investitora, što je rezultiralo dolaskom prvog stranog investitora u biznis zonu. Na osnovu javnog poziva koji je raspisala opština Mojkovac možemo sa zadovoljstvom reći da imamo prvog korisnika u toj zoni“, kazala je Bojana Rovčanin menadžerka biznis zone u opštini Mojkovac.

„Planiramo da izgradimo pogon za proizvodnju i skladište u Babiću Polju. Razlog zašto smo odabrali baš ovu zonu je taj što ovde postoji sve što nam je potrebno. Dobar pristup, odlični uslovi zakupa, što nam dosta znači u našem poslu. Mi planiramo da koristimo ovaj prostor u narednih 15 godina i to je veliki korak za nas jer započinjemo visoko budžetni projekat u Mojkovcu. U objektima koje izgradimo planiramo da zaposlimo od 5 do 15 radnika, a kako se posao bude razvijao naš krajnji cilj je da zaposlimo preko 400 ljudi u procesu eksploatacije rude“, kazao je Richard Boffey, izvršni direktor kompanije „Brskovo Mine“.

Foto: Screenshot

Treba naglasiti da su za korisnike biznis zone smanjene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 85% od iznosa propisanog odlukom koja uređuje ovu oblast za investitore koji zaposle od 6 do 10 radnika. Za one koji zaposle od 3 do 5 radnika naknade su smanjene za 70%. Investitori koji se bave proizvodnjom, doradom, pakovanjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori za vrijeme zakupa zemljišta su oslobođeni od plaćanja poreza na nepokretnost.

„Na osnovu iskazanog zainteresovanja vjerujemo da će biznis zona ubrzo dobiti i druge korisnike. Renome kompanija koje su iskazale interesovanje obavezuje nas da rad na unapređenju privrednog ambijenta bude još efikasniji a mi pouzdani i konkurentni partneri“, poručeno je iz lokalne uprave Mojkovca.

Do sadašnja ulaganja u infrastrukturno opremanje biznis zone iznose preko 900.000 eura a sredstva su opredeljena iz kapitalnog budžeta.

Izgrađena je moderan saobraćajnica, 850 metara dužine, i širine 5,5 metara sa trotoarima i potpornim zidovima. Takođe urađena je vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija, postavljanje su vertikalne i horizontalne signalizacije.

Foto: Screenshot

Uprava javnih radova je finansirala između ostalog i izgradnju trafostanice 10/0.4 kV, 1×1.630 kVA u „Biznis zoni“ i 10 kV infrastrukturnog priključka, na području opštine Mojkovac. Samo za taj projekt obezbeđeno je skoro 90.000 eura.

Kako je saopšteno iz Opštine Mojkovac, radovi su završeni i čeka se tehnički prijem radova, te je Biznis Zona u Babića Polju, slobodno se može reći, sasvim kompletirana i spremana za prvog i naredne investitore.

Nedavno je i bivši premijer Duško Marković bio u radnoj posjeti svom rodnom gradu i tom prilikom posjetio biznis zonu u Babića polju, te izjavio da će Opština Mojkovac u naredne dvije godine biti jedno od najljepših mjesta za život.

Pročitajte još