Đukanović na liderskom Samitu o klimatskim ambicijama

 Đukanović na liderskom Samitu o klimatskim ambicijama

Foto: Vlada CG

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Čilea Sebastijana Pinjera Ečenike, te predsjednika vlada Ujedinjenog kraljevstva Borisa Džonsona i Italije Đuzepea Kontea učestvovaće danas na liderskom online Samitu o klimatskim ambicijama, koji se održava u znak obilježavanja pete godišnjice Pariskog sporazuma.

Samit, koji nije dio obaveznog plana UN Okvirne konvencije o klimatskim promjenama, pružiće platformu za lidere da najave novu ambicioznu opredijeljenost u okviru Pariskog sporazuma. Takođe, Samit će biti prilika da se iznesu nova opredjeljenja koja nas čvrsto postavljaju na zeleniji, otporniji i održiviji put – i postavljaju svijet na put ka ostvarenju globalne neto-nulte emisije i ograničenju porasta globalne temperature na 1,5C.

Pored najviših svjetskih državnih zvaničnika, planirano je učešće i nedržavnih aktera, uključujući civilno društvo, privredu, akademsku zajednicu, autohtone grupe i mlade ljude.

Liderski online Samit o klimatskim ambicijama možete pratiti danas, uživo od 15:00 časova, na: https://www.climateambitionsummit2020.org/

Portal Mojkovac

Pročitajte još