Ašanin: Investitore će čekati procjene naših i EU stručnjaka, a ne reket lokalnih moćnika

 Ašanin: Investitore će čekati procjene naših i EU stručnjaka, a ne reket lokalnih moćnika

„Građanski pokret URA biće uvijek za primjenu zakona koji će važiti jednako za sve, za transparentnost i za poštovanje ekoloških standarda. Zato smo jedini sa ovih prostora i primljeni u porodicu Zelenih Evrope, iako se mnogi ovih dana pozivaju na tu činjenicu ironično, pokušavajući da nas diskredituju“, poručio je predsjednik mojkovačkog odbora GP URA Ivan Ašanin

Koji god investitor bude zainteresovan da ulaže u Crnu Goru moraće da ima revidovane tehno-ekonomske i ekološke elaborate od najrenomiranijih firmi i čekaće ih procjene naših stručnjaka i stručnjaka Zelenih Evrope, koje će za nas biti presudne, a ne, kao što je to do sada bio slučaj, pripremljen reket Vlade i lokalnih moćnika, rekao je predsjednik mojkovačkog odbora GP URA dipl.ing građ. mr Ivan Ašanin.

„Građanski pokret URA biće uvijek za primjenu zakona koji će važiti jednako za sve, za transparentnost i za poštovanje ekoloških standarda. Zato smo jedini sa ovih prostora i primljeni u porodicu Zelenih Evrope, iako se mnogi ovih dana pozivaju na tu činjenicu ironično, pokušavajući da nas diskredituju“, kazao je Ašanin.

On je kazao da se taj stav URE odnosi podjednako i na projekte u toku, ali i na sve buduće, bilo da se radi o istraživanju nafte ili pokretanju rudnika i dodao da ovih dana optužbe na račun URE pristižu sa svih strana, pa i od onih koj su se okoristili od takvih projekata.

„URA jeste za rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu, ali ne za onakvo jalovište, već za poštovanje najstrožijih ekoloških propisa Evropske unije (EU) u toj oblasti. Može li se zaštititi životna sredina u odgovarajućoj mjeri otvaranjem rudnika, reći će struka.“, poručio je Ašanin.

On je rekao i da su to saopštili i predsjedniku Opštine Mojkovac Ranku Mišniću, jer su, kako je rekao, interesovali za taj projekat i upoznali resorno ministarstvo preko državnog sekretara, na čelu sa ministrom Ratkom Mitrovićem, sa kojim je direktno pričao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

„Neće se raditi novo jalovište na način na koji je to činjeno ranije, to je, valjda, svakome jasno. Ne možemo, a da se ne podsjetimo i napomenemo da su mnogi, među kojima i najvatreniji kritičari URE posljednjih nekoliko dana, inkasirali u svoje džepove preko milion i po eura prilikom sanacije jalovista, sve preko “divljih” firmi otvorenih ad hoc, bez ikakvih licenci ili zakonskog okvira, a sve pod zaštitom sistema apsolutne vlasti. Toga više neće biti”, kazao je Ašanin.

On je istakao da prvenstveno misli na osnivača prvog mojkovačkog ekološkog društva “Tara” Vlatka Rakočevića, koji je nedavno optužio URU za licemjerje, kako su rekli, jer, navodno, podržava otvaranje rudnika u Mojkovcu, a ne podržava naftne platforme.

„Nije slučajno da Rakočević baš sad napada URU, bliže se izbori u Mojkovcu. Bojim se, ako se polemika bude raširila, došli bismo do sumnjivih radnji koje okružuju soldifikaciju sada već bivšeg jalovišta. Ne bismo htjeli da Rakočević, i slični njemu, misle da ono što je zatrpano zemljom ne može biti ispitano naknadno. Naš narod kaže “državno sjeme desete godine klija““, rekao je Ašanin dodavši da se, kako je rekao, „nije mogla posjeći ni jedna smrča, a da procenat ne ide lokalnom DB šefu“.

„Zato Rakočević nije reagovao na sječe šumskih kompleksa, pa i onih rijetke vrste koje su posjekli šumari u saradnji sa čelnicima prethodne, takodje DPS, lokalne vlasti. Krivične prijave stoje u fiokama Tužilaštva. Nije se Rakočević oglasio, za razliku od URE, ni oko minihidroelektrana na Štitaričkoj rijeci kada je investitor trebalo da bude sinovac Brana Mićunovića, ali ni oko ostalih. Mi jesmo, i sve to znaju i Mojkovčani”, naveo je Ašanin.

Kako je kazao, na jesen, nakon lokalnih izbora, pitaće i građane Mojkovca šta misle o takvim projektima putem referenduma ili na neki drugi način.

„Uz sve precizno određene mjere i uz mišljenje stručnjaka EU, građani će o njima odlučivati. Svjedoci smo koliko se mladih, ali i drugih naših sugrađana iselilo zahvaljujući ljudima poput Rakočevića. Vrijeme harača je prošlo zaključno sa 30. avgustom, a ovjereno posljednjim izborima u Nikšiću. Još drastičnije bivša vlast će proći uskoro u Herceg Novom , na jesen u Mojkovcu, pa tako redom – do zaborava”, zaključio je 

Portal Mojkovac

Pročitajte još