Bajden poništio Trampove naredbe

 Bajden poništio Trampove naredbe

Novi američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je ukaze kojima je izrazio namjeru da SAD ponovo pristupe Pariskom sporazumu o klimi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nekoliko sati pošto je juče stupio na dužnost polaganjem zakletve na svečanosti inauguracije ipred Kongresa SAD u Vašingtonu, Bajden je u Ovalnom kabinetu Bijele kuće potpisao niz ukaza sa namerom da odmah poništi više važnih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je 2018. godine izveo SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, a 2020. i iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Bajden je potpisao i ukaze o obustavljanju izgradnje zida na granici sa Meksikom, i o ukidanju zabrane ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja, što su takodje bile kontroverzne Trampove odluke.

Potpisao je i ukaz o ukidanju dozvole za naftovod „Kistoun Iks-El“, od kanadske Alberte do američkog Teksasa, čiji je završetak Tramp odobrio u januaru 2017. godine, nekoliko dana pošto je postao predsjednik.

Novi šef Bijele kuće je naložio i produženje moratorijuma na otplatu dugova kako bi sprečilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Između ostalog, Bajden je naredio i obavezno nošenje maske u federalnim objektima i formiranje federalne kancelarije za koordinaciju odgovora na pandemiju korona virusa, navodi AP. 

Foto: Tanjug, AP

Takođe, Bajden je u Ovalni kabinet unio male promjene, pa je izbacio i Trampov zlatni tepih. 

Portal Mojkovac

Pročitajte još