Brajović: I zaključavanje je opcija, ne treba da bude iznenađenje ukoliko dođe do toga

 Brajović: I zaključavanje je opcija, ne treba da bude iznenađenje ukoliko dođe do toga

Vakcinacija u Crnoj Gori teče po planu koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja uz podršku SZO uprkos izazovima sa kojima je bila suočena nova administracija, ocijenila je šefica kancelarije SZO u CG Mina Brajović.

Kaže i da lokdaun odnosno zaključavanje zemlje je krajnja opcija kojoj se pristupa u zaštiti zdravlja ali da ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko do toga dođe s obzirom na pogoršanje epidemiolopške situacije. Brajović je komentarisala i sporne donacije vakcina Crnoj Gori, za koje do danas nismo utvdili ni da li su ponuđene ni jesmo li ih smjeli prihvatiti.

“Lockdown” nikada ne treba i ne smije da bude prva mjera, ali zbog sve ozbiljnije situacije ne treba da bude ni iznenađenje ukoliko dođe do toga, kazala je za NOVU M šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović. Prije nego dođe do zaključavanja, moraju se, napominje, uzeti u obzir popunjenost bolničkih kapaciteta, procijeniti rizici, ali i socijalni i ekonomski faktori.

„Vidimo da su zemlje Zapadne Evrope posegle za restriktivnim mjerama i onda se situacija popravljala. Mjere koje preduzimaju nacionalne vlasti u stvari su mjere koje korespondiraju kompleksnoj situaciji, ali mi ističemo da bi mjere dale rezultate moraju da se poštuju i da građani budu dio rješenja“, kazala je Brajović.

A vakcinacija protiv koronavirusa globalni je izazov. Politika je i tu dala svoj pečat uprkos sve većim zdravstvenim opasnostima pa smo se suočili sa vakcinalnim nacionalizmom i konkurencijom, a ne saradnjom između zemalja što je značajno uticalo na distribuciju vakcina, objašnjava Brajović. No, kaže, u Crnoj Gori sve je po planu.

„U CG nedavno je ušao prvi kontingent vakcina i neki zaključak kako se taj proces odvija je da je on u skladu sa planom MZ koji je pripremilo sa SZO uprkos izazovima sa kojim se suočavala nova administracija, a sada je važno da kako budu pristizale druge vakcine da se uspostavi kvalitetan sistem za monitoring imunizacije kako bi oni koji su kreatori politike mogli da sagledajau dinamiku tog rezultata“, objašnjava ona.

Komentarišući sporenja u Crnoj Gori u vezi sa doniranim, a neprihvaćenim vakcinama, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji Mina Brajović kaže da SZO daje okvir i smjernice, ali i ostavlja prostor zemlji da na bezbjedan nacin upravlja donacijama. Ističe i da u okolnostima pandemije nijedna zemlja nema luksuz da kompromituje kvalitet i bezbjednost vakcine.

„Ja sam i ranije objašnjavala da SZO daje preporuke a da zemlje članice uključujući i CG nose suvereno pravo da zapravo odluče o modalitetu nabavke, a očekivanje SZO je da to rade u najboljem interesu građana odnosno zaštite njihovog zdravlja“, rekla je Brajović.

Portal Mojkovac

Pročitajte još