Članovi AMSK „OFF ROAD“ tradicionalno na Božić na Bojnoj Njivi

 Članovi AMSK „OFF ROAD“ tradicionalno na Božić na Bojnoj Njivi

Na današnji dan 7. januara 1916. godine, prije 105 godina počela je čuvena Mojkovačka bitka.
Najnevjerovatniji primjer žrtvovanja sebe za drugog u našoj istoriji predstavlja ova bitka, koja se u svom svojem sjaju, ali i užasu, održala na pravoslavni Badnji dan i Božić 1916. godine.

Narodni pjesnik je to najbolje u svojim stihovima opisao:

„I tri dana Crnogorci ginuli su bez uzmaka,je li iđe više bilo takvih ljudi i junaka?Heroizam sličan nije istorija zapisala,da se za spas jedne vojske druga vojska žrtvovala“

Tradicionalno na Božić članovi AMSK „OFF ROAD“ iz Mojkovca organizovano sa džipovima odlaze na Bojnu Njivu i odaju počast palim borcima u slavnoj Mojkovačkoj bici.

Svake godine na Božić odlazimo na Bojnu Njivu gdje je i spomen obilježje palim borcima u slavnoj Mojkovačkoj bici, da odamo počast i zapalimo svijeću. Slavna Mojkovacka bitka je obaveza svih nas, da i nas, ali i našu djecu vaspitamo i naučimo o značaju Mojkovačke bitke, jer je to istorijski podvig za sve naše sadašnje i buduće generacije i to moramo znati da cijenimo i poštujemo.Ove godine zbog epidemioloških mjera izašli smo u manjem broju, nego što je to bilo prethodnih godina, ali se ovaj dan morao obilježiti i posjetiti Bojna Njiva na kojoj su ispisane slavne stranice Crnogorske države.Nek je vječna slava i hvala junacima Mojkovačke bitke.

Jake vojne sile austrougarske vojske njih oko 20 000 napali su Mojkovac.Slabo opremljena crnogorska vojska njih oko 6.500 dočekali su mnogo opremljeniju i mnogobrojniju austrougarsku vojsku i do glavnog okršaja je doslo 7 januara na Bojnoj Njivi.Crnogorska vojska odnosi nevjerovatnu pobjedu, a o junaštvu crnogorske vojske najbolje svjedoče riječi austrougarskih oficira, učesnika bitke.

General Hecendorf, prema sopstvenom priznanju, nije očekivao da će crnogorska vojska na Mojkovcu pružiti takav otpor i onemogućiti njegova dejstva za odsijecanje makar jednog dijela srpske vojske u povlačenju. Mnogo kasnije on će reći: “Borili smo se protiv junaka iz bajke…”

Najveći značaj Mojkovačke bitke bilo je sprječavanje austrougarske vojske da presiječe povlačenje srpske vojske preko albanskih i crnogorskih planina, i dalje ka Krfu.

Portal Mojkovac

Pročitajte još