Đukanović: Pokazali smo da više volimo državu nego vlast

 Đukanović: Pokazali smo da više volimo državu nego vlast

Deveti kongres Demokratske partije socijalista biće održan danas u Podgorici. Milo Đukanović ostaće predsjednik najveće opozicione partije, a biraće se i četiri potpredsjednika.

Nakon izbora 30. avgusta DPS nije bila u prilici da formira Vladu. predsjedništvo i glavni odbori ocijenili su da je to ispod očekivanja javnosti, pa je kongres bio logičan slijed, kazao je Đukanović.

Kao odgovoran politički subjekt pokazujemo da smo u svakoj ulozi ubjedljiv promoter evropskog sistema, naveo je on. Pobjednička koalicija sastavljena je od dominantno onih koji pokušavaju da mijenjaju građanski i sekularni sistem, koji CG vide kao dio sprskog sveta, kazao je Đukanović.

Nije bilo poništavanja izbornih rezultata, da se ne bi minimalni porat pretvorio u minimalnu pobjedu, saopštio je Đukanović.

“Nije bilo protesta, ni opstrukcije… nema ni bojkota institucija… Umjesto svega toga od DPS je stigla poruka: nastavljamo još svečanije da se borimo za evropsku vrijednost Crne Gore“, kazao je Đukanović.

“Poslije 30 godina savremene demokratije trebalo je da DPS ode u opoziciju da partija koja je ostala u manjini potvrdi da više voli svoju državu nego vlast u njoj“, naveo je Đukanović.

“Dičimo se krupnim, emancipatorskim koracima crnogorskog društva. Legat našeg društva mora biti građanska, demorkatska i evropska CG a ne panslovenska, pravoslavna…“, naveo je Đukanović.

“Vanredni kongres je obaveza da objektivno i samokritični protumačimo novu političku realnost, i poruku koju su nam birači poslali“, saopštio je Đukanović.

“Nakon izbora DPS jE u broju mandata ostvario trostruko više od prve sljedeće partije“, podsjetio je Đukanović.

“Na političkoj sceni vrijedimo onoliko koliko podrške dobijemo od građana. Na posljednjim izborima izgubili smo za jedan mandat. Moramo sebi odgovoriti zašto“, navodi Đukanović.

“Od nas se čekuju promjene u dijelu realizacije. Kada govorimo o implementaciji govorimo o ljudima, o nama“, kaže Đukanović.

Kongresu DPS prisusustvuje 591 od 604 punomoćnika, saopštio je Željko Vidaković.  

Kongresom predsjedava dosadašnji zamjenik Duško Marković.

Marković je zahvalio svima koji su im poželjeli uspješan rad, među njima su Latinka Perović, Zoran Zaev Lusi Ajala, Sergej Stanišev…

Kongres je počeo minutom ćutanja sa članove DPS koji su preminuli između prošlog i ovog kongresa.

Prethodno je Predsjedništvo DPS-a jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika partije bude Milo Đukanović.

Kandidati za potpredsjednike su: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić, saopšteno je iz te partije

„Od ukupno predloženih osam biće izabrana četiri potpredsjednika. Takođe, na sjednici je ponovljeno opredjeljenje da se za dvije godine svi predsjednici Opštinskih odbora kao i predsjednik Partije biraju neposrednim glasanjem od strane partijskog članstva“, saopšteno je iz DPS-a, nakon sjednice Predsjedništva.

Konstatovano je da Demokratska partija socijalista ostaje čvrsto posvećena daljoj izgradnji građanske Crne Gore, njenog multietničkog i multikonfesionalnog sklada i evropske budućnost.

Portal Mojkovac

Pročitajte još