Intervju: Radovan Žurić. „Ljubav prema folkloru datira još od sedamdesetih“

 Intervju: Radovan Žurić.                „Ljubav prema folkloru datira još od sedamdesetih“

Kulturno umjetničko društvo „Vesna“ iz Mojkovca poznato je kao društvo koje traje još od sedamdesetih godina.Pjesmom i igrom predstavljaju grad i državu svuda u regionu,a neizbježni su u svim dešavanjima u gradu. Nastupaju na svim manifestacijama,a njihova igra i pjesma publiku oduševljava.

U razgovoru sa onivačem KUD „Vesna“ , Radovanom Žurićem saznali smo nešto više o aktivnostima KUD-a.

Kada je i kako nastalo Kulturno umjetničko društvo „Vesna“?

Ljubav prema folkloru datira još od davnih sedamdesetih godina, kada smo kroz sekcije učili narodne igre i pjesme. Godinama su se Mojkovčani okupljali i kreirali folklorni milje koji je iz dana u dan bivao sve bogatiji. U maju 2004. godine sam osnovao Kulturno umjetničko društvo „Vesna“ koje je dobilo naziv po pokojnoj Vesni Delić, koja je bila i rukovodilac folklorne sekcije. Istraživali smo običaje, tradiciju, način života naših sugrađana i tako sam 2009. godine postavio koreografiju „Mojkovački śednik“. U svemu mi je pomogao sin Danilo, koji i danas vrijedno radi na razvoju, usavršavanju i održivosti našeg Društva.  

Kakva je struktura članova KUD-a „Vesna“?

KUD “Vesna” u ovom trenutku broji oko 200 članova raspoređenih u pet starosnih grupa, od predškolskog uzrasta do starosnog doba iznad 35 godina. Moram se pohvaliti činjenicom da svake godine vršimo upis novih članova za sve uzraste, da je dobra zainteresovanost i naša je familija, što iskreno i smatram da jesmo, uvijek brojna. 

S’obzirom na brojnost KUD-a, vjerujem da se imate još nečim pohvaliti?

Možemo se pohvaliti bogatim repertoarom koreografija. Trenutno imamo 17 uigranih koreografija. Takođe izdvajam ekonomat narodne nošnje koju posjedujemo i ponosno nosimo na svim nastupima.

Recite nam nešto više o nastupima,gdje ste do sada sve nastupali?                                                                            

Nastupali smo na svim lokalnim manifestacijama, okupljanjima građana, skupovima plemena, svadbama, saborima, đe god smo bili pozvani rado smo se odazivali. KUD “Vesna” se može pohvaliti i višegodišnjim konstantim učestvovanjem na međunarodnoj sceni. Svi naši nastupi su, bez lažne skromnosti, dobili pozitivne kritike, o čemu svjedoče i brojne nagrade koje Društvo posjeduje u svojoj kolekciji. Nastupali smo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Albaniji. Često smo organizovali i humanitarne koncerte, ali i učestvovali na istim u organizaciji nekih drugih ansambala.

Poznat nam je Međunarodni festival folklora „Zlatni ćemer“ koji organizujete?

2009. godine smo odlučili da organizujemo Međunarodni festival folklora “Zlatni ćemer”. To je bio naš prvijenac, a naziv je dobio po dijelu ženske narodne nošnje koji označava bogatstvo. Festival se organizovao svake naredne godine u junu mjesecu i okupljao preko 700 učesnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Republike Srpske, Srbije i Sjeverne Makedonije. Imali smo i goste iz Turske. Jako je uspiješan „Zlatni ćemer“ i prepoznatljiv je u Crnoj Gori i regionu. Prošle godine, po prvi put, nijesmo mogli da organizujemo Festival zbog pandemije izazvane virusom Covid-19.

Svjedoci smo negativnog uticaja koronavirusa na kulturna dešavanja u našoj državi. Kakve je posljedice osjetilo Kulturno umjetničko društvo?

Ne znam šta bih rekao. Ne održavamo probe od marta 2020. godine, ne družimo se. U kontaktu sam sa članovima i njihovim roditeljima i svi imamo želju da što prije počnemo sa radom. Nemamo dozvolu za rad od resornog ministarstva, to je problem. Svima mnogo nedostaju aktvnosti koje smo imali. Nadam se da će se što prije sve vratiti u neki normalan tok, da možemo nastaviti sa radom. Izgubili smo samo vrijeme, a želju i elan nikako. Toga ćemo, poslije ove puze, imati još više.

Portal Mojkovac

Pročitajte još