Krivolov u Plužinama: Srndaća ustrijelio iz karabina pa pobjegao

 Krivolov u Plužinama: Srndaća ustrijelio iz karabina pa pobjegao

U rejonu sela Goransko kod Plužina juče je neko od nesavjesnih lovaca odstrijelio srndaća na kojeg je lov zabranjen u ovom periodu, piše Dan.

Ranjenu životinju pronašla je policijska patrola koja ju je potom dovezla u Veterinarsku ambulantu „Bogdan“ u Plužinama, ali tamošnji veterinari nisu uspjeli da je spasu.

Srndać je pogođen hicem iz karabina u predjelu kičmenog stuba, a ranjenu životinju su jurili lovački psi, od kojih su je spasili policajci.

Veterinarka Gordana Vuković, koja je pokušala da spasi ranjenu životinju, kaže da ne može da shvati da je neko uradio ovako nešto i to usred zime kada je ova plemenita divljač dodatno ugrožena.

“Srndać je star oko jedne godine, nažalost savršen primjerak. Ne mogu da shvatim da ovako nešto neko može da uradi i to svjesno i još u periodu kada je 70 odsto Pive pod velikim snijegom, kad su nezaštićeni i bespomoćni. Smatram da je onaj ko digne oružje na ovakvu životinju spreman sjutra da to isto uradi i mom ili bilo čijem djetetu”, ogorčena je Vuković.

Krivolovac srndaća nije ubio radi trofeja jer odstrijeljeni primjerak u Goransku nije imao rogove, pa Vuković ističe da je više nego očigledna namjera, i da se moglo desiti da je u pitanju srna ili lane.

“Naš izvještaj iz ambulante biće jasan i precizan, a od policije sam tražila da nam dostave zapisnik da su nam donijeli ranjenu životinju. Nadam se da će Zakon o lovstvu ubuduće preciznije odlučivati kome će se izdavati dozvole za lovačko oružje i koga ćemo puštati u lovišta. Biću istrajna da se ovaj slučaj razotkrije”, bila je kategorična Vuković.

Ona naglašava da sličnih slučajeva u ambulanti nisu imali, ali su prošlog ljeta izliječili lane koje je ujela zmija. Nakon sedam dana oporavka u ambulanti, kaže Vuković, vratili su ga u njegovo prirodno stanište.

Članovi Udruženja lovaca i ribolovaca „Bajo Pivljanin“ zajedno sa čuvarima lovišta juče su u rejonu Goranskog pregledali teren kako bi pokušali naći trag.

Predsjednik udruženja Vladislav Joković za Dan je kazao da je sa slučajem upoznata i policija koja će im pomoći u pronalaženju tragova.

Joković je rekao da je juče bio lovni dan i to poslednji u ovoj sezoni na divlju svinju, te da znaju koje su grupe lovaca bile u kojem rejonu.

“Mi znamo da je gore bila danas jedna grupa, da li je to bilo njihovo djelo ili krivolovca zasada ne znamo. Ima snijega i tragova, obići ćemo sve. Za svaku grupu znamo gdje se nalazi, ustanovićemo ko je, svi će biti pozvani na razgovor. U pitanju je nesavjesni pojedinac kojeg treba najstrože kazniti. Sramota šta je urađeno, krše ugled našeg Društva koje je jedno od boljih u Crnoj Gori”, naglasio je Joković.

Rejon sela Goransko ne pripada Parku prirode „Piva“, koji je ustanovljen prije pet godina na području opštine Plužine. Međutim, samo područje Parka, kao i ostali dijelovi opštine, među najbogatijim su u državi po pitanju divljih životinja.

Joković ističe da pravila lova na svim područjima važe podjednako, te da se moraju poštovati.

“Lov na divlje svinje počeo je 1. oktobra i juče je završen. I lisica spada u tzv. nezaštićenu divljač i lov traje do kraja februara, koliko traje i lov na vuka. Srna i njeno lane zaštićeni su trajnim zabranom lova”, naglašava Joković.

Nezakonit odstrel bio i prije osam godina

Na području Pive prije osam godina takođe je u krivolovu ubijen srndać, a Joković naglašava da su tada otkrili i kaznili počinioca.

Srndać je, pojasnio je on, zaštićen lovostajem, a odstrel se vrši samo po odobrenju resornog ministarstva koje određuje i broj jedinki za odstrel.

“Lov na srndaća je komercijalni lov koji se plaća, kao i ulaz u lovište i meso. Prošle godine ministarstvo nam je odobrilo odstrel jednog, a pretprošle tri srndaća. Odstrel se vrši u junu i prvoj polovini jula, svakako ne u ovom periodu godine”, naglašava Joković.

Portal Mojkovac

Pročitajte još