Mas: Ostajemo pri obećanju da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

 Mas: Ostajemo pri obećanju da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je uoči sjutrašnje posjete Berlinu šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, da se ujedinjena Evropa ne završava na spoljnim granicama Evropske unije i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez tijesnog povezivanja sa Zapadnim Balkanom.

Mas će zato u naredne dvije sedmice razgovarati sa Selakovićem i ministarkama spoljnih poslova Albanije i BiH Oltom Džačkom i Biserom Turković, a državni ministar za spoljne poslove Mihael Rot će putovati u uzvratnu posjetu Podgorici, posle posjete Berlinu novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića početkom ove godine, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.U saopštenju se navodi da je „Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja Zapadnog Balkana“ i da je „zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi“.

Njemačko ministarstvo podsjeća da za evropski put od 2014. godine postoji i dodatni format, „Berlinski proces“, čija je svrha da približi Zapadni Balkan i EU.

„Pritom je riječ o vrlo konkretnim, praktičnim koracima kao što su osnivanje Regionalne mreže mladih ili stvaranje Jedinstvenog regionalnog tržišta. Njemačka vlada je ovog ljeta domaćin ‘Berlinskog procesa’ i nada se da će se u Berlinu održati samit uz lično prisustvo lidera zemalja učesnica“, dodaje ministarstvo.

„Obećanje Njemačke, naše obećanje, stoji: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Njemačka jeste i ostaće blizak partner svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i ‘Berlinski proces’. O tome, i o mnogim drugim važnim temama biće riječi u razgovorima ministra spoljnih poslova Hajka Masa i državnog sekretara Mihaela Rota u naredne dvije sedmice“, piše u saopštenju.

Podseća se i da uporedo sa tim razgovorima, počinje i posjeta Zapadnom Balkanu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

„Prije samo nekoliko dana, američki Stejt department je podvukao podršku SAD dijalogu pod vođstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Izbor Džozefa Bajdena za predsjednika SAD tako pruža šansu za transatlantski i odlučan nastup na Zapadnom Balkanu u korist pomirenja, demokratije i ekonomskog razvoja. U tom svjetlu, nova američka administracija s pravom od Evrope i Njemačke očekuje da preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susjedstvu“, navodi njemačko ministarstvo.

Portal Mojkovac

Pročitajte još