MI: Upućen S.O.S. poziv za pomoć predsjednicima Hrvatske i Albanije

 MI: Upućen S.O.S. poziv za pomoć predsjednicima Hrvatske i Albanije

NVO Montenegro International obratila se kasno sinoć predsjednicima Republike Hrvatske i Republike Albanije, Zoranu Milanoviću i gospodinu Iliru Meti sa molbom da obje zemlje u pograničnom području omoguće vakcinaciju stanovništva Crne Gore kako bi se izbjegla, kako su naveli, humanitarna katastrofa u zemlji.

“Obraćamo vam se ovim S.O.S pozivom za hitnu pomoć stanovništvu Crne Gore, koje je postalo taocem destruktivne politike Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore. Naša zemlja je treća na svijetu po broju zaraženih i umrlih od Kovida-19, dok smo u Evropi tragično prvi. U Crnoj Gori je na današnji dan po zvaničnoj evidenciji 8.666 oboljelih, a sumnja se na neuporedivo veći broj, opet zbog komplikovanog i skupog pristupa testovima. Napominjemo i da je naša organizacija zatražila od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje podatke o broju testiranja na dnevnom nivou na COVID 19, jer postoje sumnje i nezvanične informacije da je ministarka naložila da se smanji broj testiranja, kako bi se zvanično prikazivao i manji broj oboljelih. Odgovor je izostao”, navodi se u pozivu.

MI podsjeća da je iz Kabineta predsjednika Crne Gore, 21. januara, javnost obaviještena da je Crnoj Gori opredijeljena humanitarna pomoć od 10.000 vakcina, ali je Ministarstvo zdravlja i nadležna ministarka, da li zbog neodgovornosti ili neznanja, ili nekog drugog razloga, odbilo donaciju i ugrozilo pravo na zdravlje i život građana Crne Gore.

“Zato smo prinuđeni da zamolimo za hitnu pomoć relevantne međunarodne adrese i prijateljske zemlje u susjedstvu. Donacije vakcina koje su ponuđene Crnoj Gori sa dvije adrese (investitori Petros Statis i Oleg Deripaska) u iznosu od 150.000 pojedinačnih vakcina protiv virusa čekaju da budu isporučene i iskorištene. Od dana kada su bile dostupne Crnoj Gori, odnosno od dana kada je Vlada ostala nijema na ponuđenu pomoć, smrtno je stradalo 145 lica. Danas bi 2.500 najugroženijih primali već drugu dozu, a u narednim danima taj broj bi se popeo čak na 75.000, a mnogi životi koji su u međuvremenu izgubljeni bili bi spašeni”, navodi se dalje u pozivu.

O humanitarnoj krizi u Crnoj Gori i stanju hitne potrebe obaviještena je i organizacija “Ljekari bez granica”, od člana NVO Montenegro International koji živi i radi u Barseloni, gdje se nalazi i sjedište ove međunarodne organizacije.

“Ovim S.O.S. pozivom za pomoć molimo Republiku Hrvatsku i Republiku Albaniju za logističku podršku u prostoru (makar to bili privremeni, ili pokretni objekti – ambulantna kola sa pratećom opremom), koji zadovoljavaju tehničke uslove odlaganja vakcina, kao i u ljudstvu (medicinskim radnicima)”, navodi se u pozivu za pomoć, pri čemu je predloženo da se proces vakcinacije stanovništva Crne Gore omogući na pograničnom području, na teritoriji Opštine Konavle u Hrvatskoj i na teritoriji opštine Skadar u Albaniji.

Iz MI napominju da su spremni da se pobrinu da sa svojim članovima volonterima obezbijede red i funkcionisanje cijelog procesa koliko god on trajao.

“Nadamo se da ćete razumjeti našu potrebu i molbu za hitnom akcijom kako bismo izbjegli humanitarnu katastrofu pred kojom se kao država nalazimo.  Svaki dan nam je važan jer su u pitanju ljudski životi, dok se zdravstveni sistem nalazi pred kolapsom”, zaključuje se u pozivu za pomoć predsjednicima Hrvatske i Albanije.

Portal Mojkovac

Pročitajte još