Mojkovčani zadovoljni otkupom mlijeka

 Mojkovčani zadovoljni otkupom mlijeka

U Opštini Mojkovac poljoprivreda predstavlja jednu od najvažnijih grana razvoja .

U predhodonom periodu trudili smo se da na održiv i funkcionalan način uspostavimo sistem podrške za proizvodnju i otkup mlijeka, kreirajući mehanizme, uvodeći nove prakse i načine finansiranja.

Uz podršku ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja IFAD-a i kompanije Monte Blanco iz Danilovgrada završili smo rekonstrukciju otkupnog centra u Poljima nabavili odgovarajuću opremu i motorno vozilo sa cistijernom za sakupljanje mlijeka.Otkup se vrši iz najudaljenijih krajeva opštine u kojem su uključeni stočari iz skoro svih mjesnih zajednica. U prosjeku od jednog proizvodjača na dnevnom nivou se preuzme 20l mlijeka. Svakog dana se vrši otkup oko 500l mlijeka, a svakog drugog se odvozi u siraru Monte Bianco u Danilovgradu.

Opština Mojkovac kroz agrobudzet subvencionira nabavku muzilica sa 30% njihove vrijednosti, a nabavku solarnih kolektora za katune čak 80%. Cilj je da se što više podrži osavremenjavanje proizvodnje kako bi povećali kvalitet i kvantitet mlijeka, a poljoprivrednicima olakšali posao.

Poljoprivrednici ne kriju zadovoljstvo i kažu da im je riješen veliki problem.

Ovo je prava stvar. Konačno imamo riješen otkup i rad nam se isplati.Redovan otkup mlijeka, redovna isplata. Sve čestitke i pohvale za Opštinu i poljoprivrednu službu“.

Pored subvencije koju daje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Mojkovac stimuliše poljoprivredne proizvodjače sa dodatnih 0.03 centa po litru.

Kako bi unaprijedili razni sastav i strukturu grla, kroz mjeru agrobudžeta „uzmi-vratićeš“ Opština je obezbijedila 32 grla visoko steonih junica simentalske klase. Iz službe za poljoprivredu nam je saopšteno da stočari plaćaju samo 20% polise osiguranja po grlu, a da Opština Mojkovac subvencionira 30% vrijednosti, dok Ministartsvo poljoprivrede subvencionira 50%.

Iz „Monte Bianco“ fabrike su veoma zadovoljni saradnjom sa Opštinom Mojkovac i kvalitetom mliječnih proizvoda koje Mojkovac nudi.

Monte Bianco je fabrika sireva osnovana 2011. godine u Danilovgradu.Vrlo brzo smo se razvili u jednu ozbiljnu firmu i mogu slobodno reći da smo sad u ovom trenutku lideri na tržistu Crne Gore. Krenuli smo sa jednim malim projektom koji se razvio i u Opštini Mojkovac i došlo je do pozitivnih rezultata zajedno sa predsjednikom Opštine i njegovim timom da napravimo jedan otkupni centar, koji će u Mojkovcu za početak napraviti jedan mali iskorak, a danas smo već stigli do tog momenta da u Mojkovcu otkupljujemo sa preko 15 farmi mlijeko i nadamo se da kad prodje ova situacija sa korona virusom broj otkupljača će se povećati i da ćemo i u Mojkovcu postati lideri u otkupu mlijeka, sa čijim kvalitetom smo za sad prezadovoljni, s obzirom da su to ljudi koji do sad nijesu prodavali mlijeko i nijesu imali prilike da se sretnu sa jednom ozbiljnom mljekarom i sa ozbiljnim parametrima u otkupu mlijeka. Mi se trudimo da kroz analize koje im šaljemo svakog mjeseca damo i neke savjete preko našeg otkupljivača, šta da urade po pitanju higijene mlijeka, higijene grla i zootehničkih uslova u kojima se mlijeko proizvodi.U budućnosti se nadamo da ćemo napraviti jedan iskorak i krenuti sa većim obimom otkupa mlijeka u Mojkovcu i selima oko Mojkovca kao i kolašinskoj Opštini“, kazao je Dejan Radović,direktor fabrike „Monte Bianco„.

Održivo partnerstvo lokalne uprave, poljoprivrednih proizvođaca i privrednika koje se temelji na međusobnom povjerenju, kvalitetnom radu i domaćinskom odnosu,stvorilo je danas, možemo reći, uspješnu priču koju ćemo zajednički nastaviti da unapredjujemo, saopštili su za naš Portal iz kabineta predsjednika Opštine.

Portal Mojkovac

Pročitajte još