Mojkovčanin najbolji profesor prestižnog australijskog univerziteta

 Mojkovčanin najbolji profesor prestižnog australijskog univerziteta

Nakon uspjeha i brojnih priznanja tokom školovanja na Akademiji umjetnosti u Kini, nagrade za najboljeg internacionalnog studenta takođe u Kini, potom mogućnosti rada na dva prestižna svjetska univerziteta, stiže još jedna nagrada za Iliju Vukovića. Naime, ovaj Mojkovčanin je proglašen za najboljeg profesora prestižnog USNW (University of New South Wales) čije je sjedište u Australiji, a jedan foundation program u kineskom gradu Hangzhou.

U kratkoj izjavi za FOS kaže da, iako izazovna, 2020. je za njega bila i te kako uspješna a u prilog tome svjedoči i upravo dodijeljeno priznanje. 

“UNSW foundation program u Hangzhou design kampusu je bio najbolji u sistemu svih foundation programa. Imali smo sjajnu godinu i ja sam bio na prvom mjestu. Mala nagrada ali dosta znači jer smo baš dosta radili i imali muke u ovoj 2020. godini”, kaže Ilija za FOS.

S obzirom da je pandemija poremetila brojne planove, časove je morao da drži onlajn no ni to ga nije spriječilo da bude na vrhuncu zadatka. Pored toga imao je vremena da se i sam posveti svojoj umjetničkoj priči.

“Radili smo sve do septembra online časove jer sam bio zarobljen u Crnoj Gori zbog korona virusa. Ali i to je imalo svoje prednosti jer smo u 2020. zbog toga što sam bio u CG imao priliku da otvorim svoj resort i da stvorim baš dosta slika. Za jednu od njih sam nagrađen na Likovnom salonu u Mojkovcu. Uglavnom 2020. je za mene bila dobra godina. Bio sam kući devet mjeseci to se nije desilo deset godina”, kaže kroz smijeh Ilija u izjavi za FOS Media.

Podsjećamo, po završetku Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju a potom jednogodišnjeg usavršavanja u Americi u sklopu UGRAD stipendije pod pokroviteljstvom američke vlade, Ilija upisuje u Kini master studije vajarstva na smjeru skulptura i umjetnost javnih prostora.

Tokom četvorogodišnjeg školovanja ostvarivao je samo zavidne rezultate. U junu 2019. proglašen je i za najboljeg internacionalnog studenta a osim toga angažovan je na dva univerziteta – University of New South Wales koji je najbolji australijski univerzitet (gdje je dobio priznanje) kao i na ZheJiang univerzitetu – drugom najboljem univerzitetu u Kini.

Portal Mojkovac

Pročitajte još