Nove mjere: Obustava rada vrtića, škole onlajn, zatvoreni kafići, fitnes centri u više gradova…

 Nove mjere: Obustava rada vrtića, škole onlajn, zatvoreni kafići, fitnes centri u više gradova…

U toku je pres konferencija na kojoj Vlada i Institut za javno zdravlje predstavljaju nove epidemiološke mjere.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić sapštio je nove mjere koje će  uz postijeće važiti narednih sedam dana:

 Zabrana rada tržnih centara u opštinama koje imaju 14 dnevnu stopu inc veću od 800 – BD , TV, herceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Plužine, Kotor, Pljevlja

Zabrana kretanja stanovnika izvan opština prethodno navedeni gradovi

Zabrana rada ugostiteljskih objekata u Budva, Tivat, hHerceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja

Zabrana rada priređivača igara na sreću – kladionice kockarnice i slično u navedenim opštinama

Zabrana fitnes centara i teretana u navedenim opštinama

Svim subjektima koji su radili do 18 sada rade do 20h

U Podgorici, Cetinju,Nikšiću, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novi, Ulcinju, Baru, Pljevljima u Plužinama prekida se obrazovno vaspitni rad u školskim i predškolskim ustanovama i počinje primjena onlajn učenja

Škole od sjutra ne rade a vrtići od preksjutra

Tokom pimjena onlajn učenja jednom od roditelja, staratelja, koji nije stariji od 11 godina života ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Zahtjev oditelj podnosi poslodavcu

Sem za ulazak iz BiH, Srbije, Kosova i Albanije, neophodni PCR Test ili brzi antigenski testovi ili da je osoba vakcinisana

Obaveza medijskih radnika da nose maske na licu – zaposleni i oni koji učestvuju u emisijama. Mjere će trajati sedam dana.

“Trenutno važeće mjere podrazumijevaju veliku molbu i apel građanima da redujuju sve moguće kontakte. Bolničke kapacitete smo povećali na teritoriji cijele CG. Trenutna popunjenost je 67 % u odnosu na nove kapacitete. Preko 230 sestara, i 5 ljekara sa biroa angažovani u radni odnos“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović.

“Želim da motivišem građane na vakcinaciju. Naglašavam, bez obzir na stepen restriktivnosti mjera nijedna neće moći da da rezultate ako ih se ne pridržavamo i ne shvatimo svi stepen odgovornosti u poštovanju tih mjera. Apelujem na građane da zajednički izađemo iz postojećeg problema“, dodala je ona.

“Sad će godina otkad patimo od ove pošasti. Molim vas i apelujem, poštujte mjere, svjetlo na kraju tunela se vidi“, kazao je kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

“Samo malo strpljenja i upornosti i možemo da izađemo iz svega. Dozvolite nam da zajedno i relativno brzo odnesemo pobjedu nad ovim zlom“, naveo je on.

Od danas oštrije 

“Zamolio bih vas na solidarnost. Da pokažemo najveći stepen odgovornosti. Ova Vlada je pokušala da izbjegne donošenje represivnijih mjera, međutim naše nade nisu bile ispunjene“, kazao je državni sekretar u ministarstvu finansija Janko Odović.

“Pripadnici UP upozorili su 14.817 lica, podnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 osoba, nepoštovanja. Dosad su reagovali preventivno. Od danas će djelovati na mnogo oštriji način, biće sankcionisano svako nepoštovanje mjera“, poručio je Odović.

“Protiv svih držžavnih službenika i namještenika koji se ne budu pridržavali mjera biće vođeni postupci biti vođeni disciplinski postupci“, istakao je Odović.

Portal Mojkovac

Pročitajte još