Opštinski tim svakodnevno radi na unapređenju epidemiološke situacije

 Opštinski tim svakodnevno radi na unapređenju epidemiološke situacije

Opštinski tim za zaštitu i za spasavanje Opštine Mojkovac svakodnevno je preduzimao aktivnosti, mjere i dnevno je pratio promjene i kretanje pandemije koronavirusa na teritoriji naše države, sa akcentom na kretanje pandemije na sjeveru, orjentišući se i reagovajući preventivno u cilju suzbijanja daljeg širenja pandemije.

  • Monitoring situacije i dnevnih presjeka:  broja oboljelih, registovanih, suspektnih, upućenih na testiranje radi  bolje pripremljenosti na odgovor na situaciju rezultantne kumulativne incidence. Intezivirana komunikacija za školama od trenutka prelaska sa ONLINE na redovni režim nastave.  Trenutni broj aktivnih, COVID-19 pozitivnih slučajeva je 45.  Svi pozitivni slučajevi su stabilnog zdravlja, lakše kliničke slike i primaju terapiju u svojim domovima. Najvećim dijelom (>70%) ih čini populacija srednje dobi i onih od 60-75 god,  par adolescenata i nekoliko pripadnika grupe od 80+.
  • Održavanje higijene:  javnih površina, ulaza u stambene zgrade i javnih ustanova gdje postoji rizik od transmisije virusa, posebno tamo gdje ima registrovanih na COVID-19.  Aktivnost se sprovodila shodno Zaključcima Tima svaki treći dan
  • Kontrola privrednih subjekata: poštovanje mjera 

Komunalna inspekcija turistički inspektor, jedan republički tržišni inspektor, sprovodile su nadzor poštovanja naredbi nošenja maski (na otvorenom i zatvorenom), držanje fizičke distance, propisane mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, poštovanje rješenja o izolaciji.

Asistenciju i podršku gore navedenih inspekcijskih organima pruža na dnevnom nivou  Komunalna Policija,  ali budući da Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nijesu propisane sankcije koje se odnose na postupanje Komunalne policije, to ista nije bila u situaciji da izriče konkretne sankcije, ali je stalno bila na terenu i kad god uoči da se nepoštuju propisane mjere, blagovremeno obavještava nadležne inspekcijske organe, kao i Upravu policije, radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. Kroz servisna obraćanja smo apelovali na sve osobe koje su kućnoj izolaciji – da ne napuštaju svoje domove, da se strogo pridržavaju propisanih mjera, naglašavajući im da u slučaju nepoštovanja i u slučaju nesavjesnog postupanja podliježu krivičnoj odgvornosti, time smo pozvali i članove porodica čiji se član/članovi nalaze u kućnoj izolaciji na kontrolisano kretanje kako bi se suzbile eventualne posledice. Za sve građane je uvedena mogućnost, još u ranijem periodu, da podnose svoje zahtjeve elektronski, a oni koji nijesu u mogućnosti to uraditi omogućemo je da to učine pozivom na brojeve službi.

  • Obezbjeđenje tehničkih uslova za prijem, čuvanje vakcina i sprovođenje procesa vakcinisanja.
  • Uspostavljanje kontrolisanih uslova nastave za određena odjeljenja školskog uzrasta do 9 razreda osnovnog obrazovanja.

Intenzivirali smo saradnju sa školama prekidom online i uvođenjem redovne nastave, te smo već proteklu sedmicu, imali dva potvrđena slučaja na COVID-19, gdje smo zajedničkim snagama i kroz podršku nadležnih institucija uveli mjere privremnog prekida redovne nastave i sprovođenje iste online u jednom razredu u cilju ispitivanja i praćenja razvoja situacije na terenu, uz prethodnu saglasnost struke (epidemiologa) i nadležnog Ministartsva.

Do 17.02.2021. godine nijesmo imali potvrđene slučajeve iz kontakata gore dva potvrđena slučaja.

Problemi na terenu:

Obzirom da smo sve problematične situacije prevazišli zajedničkim djelovanjem službu i institucija, probleme na terenu smo elaborirali kroz sprovedene aktivnosti.

Imamo jednu molbu kada je u pitanju vođenje statistike IZJ koja se ne slaže sa podacima našim koje mi preko svojih službu vodimo , a odnosi se na broj aktivnih slučajeva, koji je znatno manji u odnosu na onaj koji vodi nadležna Institucija, kazao je za naš portal predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još