Pandemija nije spriječila da Mojkovac bude veliko gradilište

 Pandemija nije spriječila da Mojkovac bude veliko gradilište

FOTO Nikola Zindović

Pamtićemo svi 2020. godinu, kao jednu od najtežih godina u našim životima. Mnogo problema, odricanja i nažalost mnogo odnešenih života, koje je izazvala pandemija korona virusa. Naša ekipa obavila je razgovor sa predsjednikom opšine i njegovim timom i u razgovoru sa njima uspjela da napravi jedan kratak osvrt i presjek za ovu godinu.

Ova godina je bila teška za cijeli svijet, pa i za Mojkovac. Uprkos velikoj krizi uspjeli smo da realizujemo velike i važne projekte za naš grad, a jedan od najvećih je početak izgradnje ski centra na Bjelasici, koji je 20 godina bio samo mrtvo slovo na papiru i san svih Mojkovčana. Sve to smo uspjeli odgovornim i predanim radom uz pomoć Vlade Crne Gore, koja je posebno bila posvećena razvoju sjevera naše zemlje, istakao je u razgovoru za naš Portal predsjednik opštine Ranko Mišnić.

Izgradnja ski-centra „Žarski“ je uveliko počela. Kakvom dinamikom teku radovi i kako ste zadovoljni?

Veliki dio posla je odrađen ove godine. Radi se na izgradnji bazne stanice, rade se ski staze ,postavljaju se stubovi za žičaru šestosjed, radi se putna infrastruktura za ski-centar, uključujući i osam kilometara puta Mojkovac – Vragodo sa mostom na Tari, što je veza za put do skijališta, ali i prva dionica regionalnog puta od Mojkovca do Berana, preko Bjelasice. Kompletan projekat finansira Vlada Crne Gore i do sad je uložila preko 30 miliona eura. Ukoliko radovi nastave ovom dinamikom vrlo je moguće da će se naredne godine skijati na Bjelasici.

Pored skijališta, koji su još to projekti koje ste realizovali u ovoj godini?

Radovi na izgradnji transfer stanice sa reciklažnim dvorištem su pri kraju. Trenutno se montira oprema, a vrijednost radova je 2 miliona eura. Tim projektom zatvorićemo i gradsku deponiju na samoj obali Tare, a takođe riješićemo preostali ekološki problem u opštini.

Izgradnja „Pasarele“, atraktivnog objekta na samom ulasku u grad, koji povezuje centar grada sa sportsko-rekereativnom zonom vrijedan 2 miliona eura koji takođe finansira Vlada Crne Gore je pri kraju, a na prostoru između dva mosta, na posebno atraktivnoj lokaciji otvorili smo turistički info centar.

Takođe u asfaltiraje lokalnih puteva uloženo je preko 300.000 eura, a završili smo i vodovod u Podbišću.

Na brojnim gradilištima ove godine radilo je osim naših ljudi, 300 do 400 radnika angažovanih od strane izvođača radova, koji su boravili u Mojkovcu, hranili se, trošili, izlazili uveče u grad, i koliko toliko ublažili ekonomske posljedice ugostiteljima, s obzirom da ove godine nije bilo turističke sezone.

Ono što nijesmo uspjeli da realizjemo je izgradnja stambenog objekta za stanare i penzionere pored zgrade opštine. Međutim kriza izazvana pandemijom zaustavila je taj projekat. U državnoj kasi nije bilo moguće obezbijediti sredstva za izgradnju, a ni mi nijesmo mogli izdvojiti sredstva, s obzirom da već završavamo jednu zgradu za socijalno ugrožena lica. Inače su nam budžetski prihodi smanjeni za oko 600.000 eura zbog korone.

Koliko je i šta je sve uradila opština da pomogne građanima i ublaži posljedice pandemije?

Uradili smo sve koliko smo mogli da pomognemo stanovništvu i privredi. Već u prvom naletu korone uz pomoć države i donatora, obezbijeđeno je preko 1.200 paketa pomoći. Rađeno je po spiskovima Mjesnih zajednica i svi koji su bili na spisak su dobili pomoć.Privrednicima čije poslovanje je pogodila korona odložili smo plaćanje obaveza, neke smanjili, neke brisali…

Očekivanja u narednoj godini?

Očekujem prvo da korona prestane. Radujem se izjavom ministarke zdravlja da će vakcina u Crnoj Gori stići u januaru. Nadam se da će projekti koji su započeti biti završeni, posebno na nastavku radova na izgradnji ski centra.Takođe, da ćemo uspjeti da realizujemo izgradnju pomenute zgrade i zaštitu gradskog vodovoda „Gojakovići“ sa kojeg se grad i prigradska naselja Polja i Podbišće snabdijevaju vodom. Projekat je u programu Uprave javnih radova, ostalo je samo da se riješe imovinsko-pravni odnosi i krećemo.

Na kraju razgovora, svim građanima Mojkovca i Crne Gore želim srećnu i uspješnu 2021. godinu sa puno zdravlja, porodične i lične sreće, a uredništvu Portala Mojkovac želim uspješan rad, uz želju da u narednom periodu u našem gradu bude još više razvojnih projekata o kojima ćemo govoriti i unaprijediti život svakog našeg građanina.

U turističkoj organizaciji Mojkovac ističu da je situacija sa korona virusom ove godine zaustavila sve turističke ponude koje nudi grad Mojkovac i sve planove koje je lokalna TO planirala da realizuje.

Petar Vučinić vd TO Mojkovac, saopštio je da su najznačajniji segmenti turističke ponude bile manifestacije koje ove godine nažalost nijesu mogle biti organizovane.

Pojava Covid-19 virusa ostavila je teške posljedice na sektor putovanja, pa je uticao i na započeti razvoj i rast turizma u našoj opštini. Sve naše aktivnosti u godini za nama bile su uslovljene situacijom sa aktuelnim virusom i zavisile su od epidemioloških mjera koje su od marta 2020. na snazi. S obzirom da je najznačajniji segment aktuelnog turističkog proizvoda Mojkovca skoncentrisan u manifestacijama i iako one u našem gradu imaju dugu tradiciju, ove godine, nažalost, nijesmo uspjeli da ih organizujemo. 
Naše tradiocionalne manifestacije, Prvomajski uranak sa velikim rafting-kajak spustom, “OTKOS ZA PONOS”, ČORBIJADA, Mojkovac Fest 2021, SkyRunning, “TARA CHALLENGE FLY FISHING CUP 2020”, Mojkovac Oktoberfest, Mojkovački Novogodišnji bazar… ove godine nisu mogle biti održane.

 Takođe, Turistička Organizacija Mojkovac nije učestovala u suorganizaciji drugih manifestacija u našem gradu, značajnih za doprinos razvoju turizma i obogaćivanju turističke ponude Auto-moto reli (džipijada), Dani meda, Novogodišnji turnir u malom fudbalu, Dječiji kampovi u prirodi jer su i one otkazane.

Ipak,kako očekuje najavljene investicije koje su u izradnji pozicioniraće Mojkovac u narednom periodu kao grad sa najboljom turitičkom ponudom.


Ono što možemo istaći kao pohavlno jeste da projekat izgradnje Ski centar “Žarski” dobija svoj epilog. Vrijednosti projekta su više miliona eura, što znači da će ski turizam biti jedna od vodećih grana ukupnog ekonomskog razvoja zajednice. Osim toga, završen je projekat izgradnje turističkog info-centra na prostoru između dva mosta, kao podsterek promociji turizma u Mojkovcu. Lokacija ovog objekta je od velikog značaja za promociju Mojkovca i bolju snabdjevenost turista informacijama. Naš cilj je bio da u centru turisti mogu da dobiju kompletne informacije o atrakcijama, turističkim događajima, mogućnostima smještaja i ishrane u našem gradu, kao i turističke brošure, suvenire i ručne radove. Takođe smo, kroz organizaciju i edukaciju građana Mojkovca koji se bave ili imaju namjeru da se bave turizmom približili pojam seoskog turizma, kao i način registracije seoskog domaćinstva. Posjetili smo sve one koji imaju preduslove i ukazali na značaj povezivanja dvije razvojne grane, poljoprivrede i turizma, o mogućnostima koje pruža ruralni turizam, te o ekonomskim benefitima plasmana proizvoda iz lične proizvodnje turistima.

Direktorica  JU Centar za kulturu ,,Nenad Rakočević“,Ljiljana Jokić   zadovoljna je što su  uprkos nizu negativnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID 19, u 2020. godini uspjeli  da ostvare veliki broj kulturnih dešavanja.

Propisane mjere limitirale su kulturna okupljanja i spriječile održavanje XI po redu Međunarodne smotre folklora  ,,Zlatni ćemer „ kao i rad KUD-a ,,Vesna“, Međunarodne likovne kolonije i retospektivne izložbe ,,Batrić Baćo Mitrović  -život i djelo“. Centar za kulturu realizovao je Likovnu radionicu za djecu kao i izložbu radova, nekoliko izložbi između ostalih i poznatih umjetnika  Gorana  Ćetkovića i Darka Drljevića, IX Mojkovački likovni salon, nekoliko književnih večeri i okruglih stolova ,filmskih projekcija i sl.

Najznačajniji projekat jeste otvaranje 3 D bioskopa u saradnji sa Ministarstvom kulture  i  UNDP .

Ono po čemu je Mojkovac prepoznat u državi i regionu, Festival Mojkovačka filmska jesen uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji održan je po 45. put.Pored očuvanja kontinuiteta Centar za kulturu je zadržao i kvalitet Festivala bogatstvom kako propratnog, a najviše takmičarskog dijela programa. Nagrade su bile kruna 45. Mojkovačke filmske jeseni ili Festivala glumca istig govornog područja.

JU Dnevni Centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Mojkovcu ove godine zbog situacije sa korona virusom nije radio u punom kapacitetu, ali kako ističe direktorica ustanove Dragica Živković, svi zaposleni su se trudili da na svaki način sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi djeca imala redovne tretmane i sve što je potrebno za njihovo usavršavanje i pomoć, a posebno je zadovoljna i srećna što nijedno dijete nije oboljelo od korona virusa.

Cjelokupna sitacija sa virusom COVID-19 dovela je djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju u veoma tešku poziciju, a samim tim i rad dnevnih centara u 2020.godini. Zbog epidemiološke situacije u zemlji Dnevni centar „Mojkovac“ radio je  u ograničenom kapacitetu, shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Nakon privremene spriječenosti da se organizuje rad sa korisnicima u Dnevnom centru, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kreirane su nove smjernice po pitanju stvaranja bezbjednog radnog okruženja u kom bi korisnici ponovo mogli da redovno i neposredno koriste usluge naše ustanove, a naravno uz poštovanje novih mjera za prevenciju širenja zaraznih bolesti.

Zahvaljujući ICT platformi koju je izradio Dnevni centar Pljevlja, svim koriscnima usluga dnevnih centara omogućena je i online podrška. Otvaranjem naloga na ovoj platformi, moguće je organizovati i online rad sa korisnicima. Nastojimo i da putem društvenih mreža objavljujemo materijale i smjernice za rad sa korisnicima kod kuće.

Dnevni centar je i u 2020.godini nastavio saradnju sa NVO Udruženjem roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Mojkovac”. U okviru projekta koji je realizovalo Udruženje obezbijeđena je dodatna stručna podrška kako za članove Udruženja tako i za korisnike usluga Dnevnog centra. Realizacija projekta je započeta u februaru, a rok za realizaciju trebao je biti 8 mjeseci. Međutim realizacija projekta stopirana je krajem marta kada je Dnevni centar obustavio pružanje usluga zbog zaštite zdravlja korisnika usluga i sprječavanja širenja virusa COVID-19. Nastavak ovog projekta planiraće se po poboljšanju epidemiološke situacije.

Direktor Komunalnog preduzeća, Predrag Smolović sa zadovoljstvom ističe da su u ovoj godini imali mnogo posla, ali da su postigli sve što su planirali.

Pored svih poteškoća koje  su nastale, usled pandemije, naše Društvo nije ni zeru odstupilo od zacrtanih planova.Što je najvažnije ni jedan zaposleni nije imao zdravsrvenih problema.. I sve što je bilo teret i problem  ove godine nadoknadićemo pregalačkim radom u 2021 godini.
Portal Mojkovac

Pročitajte još