Parlamentarci srednje mješovite škole u Mojkovcu uspješni u realizaciji programa

 Parlamentarci srednje mješovite škole u Mojkovcu uspješni u realizaciji programa

Na mladima svijet ostaje.Tako kaže izreka koja je prisutna u svakodnevnom životu i društvu.Da su mladi ljudi budućnost i lokalne zajednice i države i da su njhove vizije i ideje od velikog značaja, primjer su parlamentarci srednje mješovite škole „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu koji kroz niz realizovanih ideja, ostavljaju odličan utisak na lokalnu zajednicu.

U razgovoru sa Nevenom Jovanović, jednom od članova parlamenta saznali smo nešto više o aktivnostima koje je parlament realizovao.

Učenički parlament je zakonom zagarantvana formalna institucija, koja učenicima omogućava demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi.
Kako je danas sve važniji glas mladih, te se javnost trudi da mladi budu uključeni u sve procese odlučivanja vezane za njih, glas mladih u školi predstavlja zajednica – parlament. Takođe, on doprinosi razvoju demokratske kulture.
U SMŠ „Vuksan Đukić“ parlament je osnovan školske 2012/2013 godine. Svaka odjeljenska zajednica je birala po jednog predstavnika i jednog zamjenika. Svake nove školske godine parlamentarci smišljaju plan aktivnosti koje će sprovesti te godine. O radu parlamenta se vodi posebna evidencija za koju su zaduženi koordinatori.
Kroz aktivnosti parlamenta učenici rade na svom ličnom razvoju, usvajaju demokratska znanja i vrijednosti, doprinose poboljšanju atmosfere u školi, ali i uljepšavaju ambijent škole i okoline po mjeri učenika.

Godina koja je upisana na prvoj strani zaspisnika sjednica Učeničkog parlamenta je 2012. godina. Planom i programom rada te godine predviđene su aktivnosti poput uređivanja školskog dvorišta, postavljanja korpi za smeće u okolini škole, uručivanje novogodišnjih poklona djeci u vrtiću. Oni su učestvovali i u organizovanju različitih kvizova, ali i događaja kojima su učenici obilježavali međunarodne dane pismenosti, roma, stranih jezika… Svake nove godine, prostorijom koja je predviđena za okupljanje članova parlamenta, kružila je sve ambicioznija i kreativnija atmosfera. Učenici su počeli sprovoditi nove aktivnosti putem kojih su ostvarivali sve vizije parlamenta kao zajednice. Neke od tih aktivnosti tradiciju drže i danas.  Jedna od njih je obilježavanje Dana srednjoškolaca igrama bez granica. Na igrama bez granica svako odjeljenje bira pet učenika koji će ih predstavljati na takmičenju. Takmičenje podrazumijeva prelaženje prepreka i različitih aktivnosti, putem kojih učenici pokazuju svoju fizičku spremnost, ali i vještine.
Ništa manje efikasne i produktivne nisu bile ni edukativne radionice koje su organizovali članovi parlamenta. Pohađanjem različitih seminara i obuka, oni su stekli znanje koje su kasnije preniosili svojim vršnjacima.

Parlamentarci su odličnu ocjenu dobili  iz humanosti. Oranizovanjem humanitarnog turnira u fudbalu, oni su prikupili 1.200 eura za liječenje sugrađanke Nikoline Baltić.

Kako su se trudili da uzmu učešće u svim aktivnostima vezanim za srednjoškolce, ni Dan zaljubljenih nije bio zaboravljen. Učenici su postavili kutiju u kojoj su svi mogli pisati anonimna pisma povodom tog dana.

Parlament ostvaruje i dobre saradnje sa roditeljima, opštinom i Turističkom organizacijom. Pa je tako u saradnji sa Turističkom organizacijom Mojkovac održan konkurs za najbolju fotografiju na temu prirodnih ljepota mojkovačkog kraja.

Tokom članstva u parlamentu učenici stiču dobro iskustvo timskog rada, prihvataju pravo i odgovorsnost, uče o različitostima, ali i imaju mogućnost uticanja na odluke bitne za njih. Sve kvalitete koje steknu tokom članstva, učenici koji su bili dio ovog parlamenta, iskoristili su na najbolji način. Neki od njih su kasnije bili dio parlamenta na fakultetu, upisali studije u inostranstvu, ali i imali mnoge olakšice kada je upis fakulteta u pitanju.

Ciljna organizacija svih učeničkih parlamenata u Crnoj Gori jeste Unija srednjoškolaca. Unija ima jasan cilj, misiju i viziju koje ostvaruje putem brojih aktivnosti. Prva učenica SMŠ „Vuksan Đukić“ koja je postala delegatkinja Unije, bila je Ana Marija Ćorić. Ona je bila dio Unije i imala je aktivno članstvo u parlamentu u fuknciji predsjednice parlametna. Predstavnice škole u Uniji bile su i Aleksandra Milićević, Isidora Marković, Neda Merdović, ali i Nevena Jovanović koja je sada član Upravnog odbora iste. One su zastupale mišljenja učenika škole i prenosile znanja stečena u Uniji na svoje vršnjake

Unija srednjoškolaca organizuje već tri godine Akcioni dan. Tokom Akcionog dana srednjoškolci imaju priliku da budu zaposleni kod poslodavca na mjestima od značaja za njihove obrazovne profile, i tako steknu nova znanja i perspektivu o struci za koju se školuju.

U maju, 2019. godine Učenički parlament srednje škole u Mojkovcu, realizovao je Akcioni dan. Za svoj rad, deset srednjoškolaca je dobilo dnevnicu koja se kasnije u potpunosti iskoristila za finansiranje projekata učeničkih parlamenata.

Kako je već navedeno, učenici se bore da dokažu koliko je glas mladih važan. Zato putem različitih anonimnih anketa, članovi parlamenta su tražili da čuju mišljenje učenika. Tako je bilo i za maturske ispite u 2020. godini, kada su parlamentarci maturantima proslijedili anketu kako bi čuli njihov predlog kako najbolje organizovati maturske ispite. Pitali su učenike i šta bi promijenili kod učenja od kuće, ali i koji model nastave oni predlažu. Svi njihovi stavovi kasnije bivaju spojeni sa stavovima ostalih učenika i predstavljeni Ministrastvu i javnosti.

Svoje aktivnosti, učenici promovišu na stranici škole na Facebook-u, ali i putem njihove Instagram stranice, a naš Portal će ispratiti sve aktivnosti parlamenta i biti im uvijek medijska podška, jer njihove ideje, rad i trd su vrijedni pažnje i za svaku su pohvalu.Portal Mojkovac

Pročitajte još