Poglavar CPC Mihailo: U crkvi se služi crnogorskim jezikom, o tome neće odlučivati Srbija

 Poglavar CPC Mihailo: U crkvi se služi crnogorskim jezikom, o tome neće odlučivati Srbija

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo je, komentarišući izjavu vicepremijera Dritana Abazovića da je stavljena tačka na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao da nju može staviti samo Ustavni sud, koji će morati da odluči da li je usvojen na zakonit način i da li je negov sadržaj zakonit.

“Skupština koja ga je donijela nije imala kvorum a sadržina mu je protivustavna. Usaglašen je sa interesima cetinjske filijale Beogradske patrijašije, bolje reći Srbije, i omogućava joj da u vlasništvo upiše svu crnogorsku crkvenu imovinu i kulturnu baštinu”, rekao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, nema toga suda koji će joj to oglasiti zakonitim, kao što, kako ističe, ne može biti ni crnogorske države s duhovnom okosnicom Srpskom crkvom, prenosi Pobjeda. 

“Ta crkva za 103 godine duhovne okupacije Crne Gore nije bila kadra da razvije ljubav među vjerama i nacijama, ali jeste da stvori međuvjersku i međunacionalnu mržnju koja prijeti građanskome miru. U tome ima očitu i nepodijeljenu podršku Vlade. Čak tvrdi da ima 800 godina tradicije na ovome prostoru, iako Crnogorska crkva može pokazati i dokazati da su je do 1918. godine stotinama godina priznavale sve pravoslavne crkve i crnogorska država. Njeni eksponenti, ministri koje je promovisala, izabrala i ustoličila danas nasrću i na sve crnogorsko, s namjerom da ga zatru”, naglasio je Mihailo.

Počeli su, kako kaže, od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju s ciljem da ga ukinu.

“Umišljaju da tako mogu ukinuti jedno od obilježja crnogorskoga identiteta – crnogorski jezik. Njime govorimo i govorićemo, a u crkvi se služi i služiće se na crnogorskom jeziku dok je svijeta i vijeka i o tome neće odlučivati ni Srbija ni Srpska crkva “, zaključio je Mihailo.

Portal Mojkovac

Pročitajte još