Propust u podgoričkom Domu zdravlja: Trudnice umjesto glukoze primile cink-oksid

 Propust u podgoričkom Domu zdravlja: Trudnice umjesto glukoze primile cink-oksid

Tri trudnice u ponedjeljak ujutro iz podgoričkog doma zdravlja u Bloku pet hitno su transportovane u Klinički centar nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo – umjesto glukoze primile su cink-oksid.

Pobjeda piše da je medicinska sestra greškom, napravila rastvor u koji je umjesto glukoze stavila cink-oksid.

Pošto su popile smjesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar.

Iz Doma zdravlja kratko je rečeno da se „propust desio“, te da će više informacija saopštiti danas.

Iz Kliničkog centra kazali su da su sve tri žene juče otpuštene kući, da su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, kako i njihove bebe.

Test opterećenja na šećer trudnice rade u šestom mjesecu zbog postojanja rizika na gestacijski dijabetes.

Pobjeda piše da je do greške došlo zato što su u istom paketu bili glukoza i prašak cink-oksida.

Medicinska sestra nije obratila pažnju i uzela je pakovanje cink-oksida i pripremila smješu. Nijesu mogli reći da li su pakovanja bila označena.

Trudnicama je, kako kažu izvori lista, ubrzo pošto su popile napitak bilo loše, a medicinska sestra odmah je shvatila da je sipala pogrešan sastojak i pozvala pomoć. Trudnice su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizovane.

Čolaković: Trudnice bile pod nadzorom

Direktorica Klinike za ginekologiju Vesna Čolaković za Pobjedu kaže da su trudnice 48 sati bile pod budnim okom perinatologa, te da su laboratorijske analize rađene dva puta.

Kategorična je da ta smjesa cink-oksida nije mogla da utiče na plod, jer su žene bile u odmakloj trudnoći.

„Uticaj smjese na plod koja je prošla kroz gastrointestinalni trakt gotovo je nemoguća. Uticaj cink-oksida koliko smo se informisali kad se proguta uglavnom može da izazove povraćanje i dijareju“, rekla je dr Čolaković.

Prijem u KCCG

Čelnica Klinike za ginekologiju je objasnila da su trudnice iz Doma zdravlja poslate u Urgentni blok.

„Obrađene su od strane gastroenterologa i kliničkog toksikologa u Urgentnom bloku jer su popile cink-oksid. Nakon obrade predložen je prijem radi posmatranja i kontrole njihovog stanja. Primila ih je Ginekološka klinika. Sve tri su bile u poodmakloj trudnoći, jedna u 25, druga u 28 i treća u 31 nedjelji trudnoće. To su trudnice bez prethodnog opterećenja u trudnoći i kompletno su laboratorijski obrađene u dva navrata“, kazala je Čolaković.

Prema njenim riječima, drugi dan ponovljeni su laboratorijski nalazi, pregledali su ih ginekolog, perinatolog i urađeni ginekološki i ultrazvučni pregledi.

„Otpuštene su kući u dobrom stanju“, dodala je ona.

Jokić najavio istragu

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić najavio je da će sprovesti istragu i uzeti izjave svih odgovornih.

Napomenuo je da je „više osoba u lancu napravilo propust“ te da ne može da komentariše za medije ovu situaciju dok ne ispita što se tačno desilo.

Borovinić-Bojović: Odgovorni će biti najstrože sankcionisani

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naložila je da se sprovede detaljna analiza i disciplinski postupak, te najstrože sankcionišu oni koji su odgovorni zbog toga što je trima trudnicama u Domu zdravlja Podgorica, u zdravstvenom objektu Blok pet, dat pogrešan lijek.

„Cijeli slučaj će se detaljno ispitati, odgovorni strogo sankcionisati, u cilju da se takvi slučajevi više neće i ne smiju dešavati“, poručila je ona za Pobjedu.

Kako je naglasila, o ovom ozbiljnom propustu Jokić je tek sinoć informisao.

„Jokić, koji je već inicirao postupak ispitivanja slučaja, danas će o tome detaljno izvijestiti javnost“, kazala je Borovinić-Bojović.

Ona je ponovila da su nakon opservacije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo pacijentkinje otpuštene kući bez simptoma.

„Navedeni lijek cink-oksid, srećom, na način na koji je dat, nije mogao nikako da ugrozi zdravlje trudnica i beba“ naglasila je ona.

Borovinić-Bojović se u ime svih koji su napravili ove ozbiljne propuste izvinjava pacijentkinjama koje će i lično kontaktirati.

Simptomi

Cink oksid je obično u obliku bijelog praha, gotovo nerastvoriv u vodi. Ima široku upotrebu kao aditiv u brojnim materijalima i proizvodima, kao što su plastika, keramika, staklo, cement, guma.

Prekomjerno izglaganje cink-oksidu može izazvati tegobe slične gripu sa simptima metalnog ukusa u ustima, glavobolju, groznicu, drhtavicu, bolove, stezanje u grudima i kašalj.

Portal Mojkovac

Pročitajte još