Rakočević: GP URA u Mojkovcu otvara toksični rudnik, a neće naftu iz podmorja

 Rakočević: GP URA u Mojkovcu otvara toksični rudnik, a neće naftu iz podmorja

Osnivač prvog mojkovačkog ekološkog društva “Tara” Vlatko Rakočević ponovio je da će Mojkovčani učiniti sve što mogu, zbog zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, da spriječe otvaranje novog rudnika olova i cinka “Brskovo”.

On je izrazio čuđenje, kako je rekao, licemjernom brigom GP URA o zaštiti životne sredine kada se radi o otvaranju rudnika i eventualnoj eksploataciji nafte u crnogorskom podmorju.

“Posljednjih dana smo se naslušali raznih pričaideklarisanjao očuvanju životne sredine u Crnoj Gori, posebno od strane GP URA, koja sebe svrstava u veliku porodicu Zelenih Evrope. Ja bih to njihovo zelenilo stavio pod navodnike. Kada je u pitanju istraživanje naftnih rezervi u našem podmorju i eventualnoj eksploataciji, URA je digla galamu, pozvala ekološka društva i građane da se suprotstave i traži referendum. Na drugoj strani, kada je otvaranje rudnika u Mojkovcu u pitanju, rekli su može rudnik sa jalovištem, ali uz poštovanje najviših evropskih standarda zaštite životne sredine. Za naftu nijesu tražili standarde nego odmah – ne može, uz priču o eventualnoj ekološkoj katastrofi! Kod nas može rudnik sa otrovnom deponijom, dolje ne može ništa. Dolje je more, a kod nas, čini mi se da tako razmišljaju u toj ‘zelenoj’ partiji, samo brda. Takav stav ne da je neprincipijelan, već je licemjeran. Mi smo jednom, a to URA, koja je dio vlasti pa prema tomeima i uticaj i treba da zna, otvorili rudnik po najvišim standardima, i sve to skupo platili zdravljem, mnogi i životom, iseljavanjem i kolapsom privrede, jer niko nije htio doći da živi i radi pored jalovišta. Sad kad smo sahranili tu muku, URA navija da je ponovo dobijemo, štiteći svoj stav čuvenim ‘standardima’. Njoj izgleda mi ovamo na sjeveru nijesmo bitni, niti naši strateški pravci razvoja, od turizma i proizvodnje zdrave hrane do malih i srednjih preduzeća. Ispada da možemo da se selimo, kao nekad, rekao je Rakočević.

On je dodao da i nova Vlada Crne Gore, kada se radi o mojkovačkom rudniku, razmišlja kao i URA.

“Gospodo iz Vlade, nemojte da nas zasipate i usrećujete bogatstvom otvaranjem novog rudnika. Poštedite nas tog ‘blagostanja, jer smo jedno takvo dobro osjetili. Saslušajte šta mi imamo da kažemo o rudniku i poslušajte to, jer se radi o našem zdravlju i našim životima. Moram ovom prilikom, a tako, tvrdim, misli i najveći broj Mojkovčana, da zahvalim ministru ekologije Ratku Mitroviću. On se jedini u Vladi suprotstavio planovima o otvaranju novog rudnika u Mojkovcu i rekao da naša država treba da postane ekološka suštinski, a ne deklarativno. Takvi ljudi su potrebni Crnoj Gori, bez obzira na političko opredjeljenje, istakao je Rakočević.

Izvor: Dnevne novine

Portal Mojkovac

Pročitajte još