Vani se može do 21 sat, zabranjuje se međugradski saobraćaj vikendom, trgovine i lokali će raditi do 18 časova…

 Vani se može do 21 sat, zabranjuje se međugradski saobraćaj vikendom, trgovine i lokali će raditi do 18 časova…

Novim mjerama u borbi za suzbijanje koronavirusa, zabrana kretanja biće od 21 do pet ujutru, zabranjuje se međugradski saobraćaj od petka u 21 do ponedjeljka u 5, trgovine i ugostiteljski objekti će raditi do 18 časova, potvrdio je danas na konferenciji za novinare pisanje CdM-a direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

<<<Dramatično – raste broj preminulih i zaraženih: Još devet žrtava korone, 623 novozaražena<<<

U Budvi i Titvu gdje je trenutno najgora epidemiološka situacija zatvaraju se ugostiteljski objekti, privredna društva koji se bave trgovinom neprhrambenih proizvoda, tržni i fitnes centri, teretane, a zabranjuju se javna okupljanja i sve sportske manifestacije.

Zabranjuje se rad vaspitno obrazovnih ustanova i nastava će se organizovati online.

Galić je saopštio da se građanima Budve i Tivta ne preporučcuje da napuštaju teritoriju svoje opštine.

Za ulazak u Crnu Goru negativan PCR test ne satriji od 72 sata osim za dolaske iz  Velike Britanije i Sjeverne Irske od sad će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Juznoafricku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irske, Belgiju, Dansku, Češku.

Ove mjere će važiti u narednih 15 dana.

Galić

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je saopštio na današnjoj konferenciji za novinare da je u Crnoj Gori složena epidemiološka situacija.

“Imamo trend povećanja broja oboljelih, i imamo nešto više od 8000 aktivnih slučajeva. U cijelom svijetu je zabilježen veliki broj aktivnih slučajeva. Oko Noive godine i Bozica imali smo pad u obolijevanju. Posljednje dvije sednice imamo rast u obolijevanju, što Crnu Goru svrstava visoko na nivou cijelog svijeta. Ukupan broj preminulih se kretao od 20 do 37 na sedmičnom nivou. Porast je broja novooboljekih zabilježen je u protekle dvije sedmice”, istakao je on.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da će svakoj drugaoj opštini koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegla 2000 ili više zaraženih 14- dnevne stope na 100 hiljada stanovnika biti uvedene iste epidemiološke  mjere kao u Budvi i Tivtu.

<<<Borovinić Bojović: Za stanje u Budvi najodgovorniji Operativni štab i predsjednik Opštine<<<

“Nema živog izvođenja muzike, ali ni sa razglasa”, dodala je ona.

Prema njenim riječima popunjenost bolničkih kapaciteta na današnji dan je 67,9 odsto.

“To je bio jedan od parametara za uvođenje restrikvnih mjera. Od sjutra će biti uvedena patronažna služba sa kovid pacijente u Budvi”, istakla je Borovinić Bojović.

Ministarka je kazala da je epidemija pokazala nepredvidivost i dugo trajanje.

“Građani su pogođeni, umorni i iscrpljeni zbog ovoga. Kakve god mjere budu donesene one neće dati dobre rezultate ako se mjera ne pridržavamo. Apelujem na sve građane da poštuju mjere jer su preduslov kontrole i način da se transmisija smanji”, dodala je ona.

Borovinić Bojović tvrdi da su inspekcijske službe u Budvi prilično zatajile.

Medicinski direktor Kliničkog centra Zoran Terzić  je saopštio da je u toj instituciji hospitalizovano 93 covid pacijenta, od kojih je 42 životno ugroženo.

Portal Mojkovac

Pročitajte još