Veliki rast podrške članstvu Crne Gore u EU

 Veliki rast podrške članstvu Crne Gore u EU

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava skoro 75 odsto građana, što je veliki porast u odnosu na decembar 2019. godine kada je taj procenat iznosio oko 66 odsto, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Eu u Podgorici uradila agencija De Facto.

Istraživanje, koje je rađeno u novembru i decembru prošle godine, pokazalo je da 22,3 odsto građana ne podržava članstvo države u EU, dok je taj procenat u decembru 2019. iznosio 23 odsto.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, pozitivan stav o EU ima 77,6 odsto građana Crne Gore, u odnosu na 66,1 odsto u decembru 2019. godine.

Istraživanje je pokazalo da se smanjuje i broj onih koji imaju negativan stav, 17,7 odsto u decembru prošle u odnosu na 24,3 odsto u decembru 2019. godine.

Olivera Komar iz agencije De Facto kazala je da ljudi EU većinom povezuju sa boljom budućnošću i poboljšanjem uslova života – oko 22 odsto, ispitanika, zatim sa boljim ekonomski standardom i većom mogucnošću zaposlenja, kao i sa mirom i stabilnošću.

Kako je navela, trećina ispitanika kazala je da Crna Gora treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze u budućnosti sa EU.

Najveće prepreke za to da Crna Gora postane članica EU, prema mišljenju građana, su široko rasprostranjena korupcija, ekonomska situacija u Crnoj Gori, široko rasprostranjen organizovani kriminal, nesposobnost Vlade da sprovede reforme i nestabilne institucije.

Prema riječima Komar, ključni razlozi građana za podršku članstvu u EU su bolji kvalitet života i standard, mogućnost da putuju u druge zemlje Unije bez vize, kao i stabilnost.

Portal Mojkovac

Pročitajte još