Veljović: Litije su bile crnogorsko duhovno posrnuće

 Veljović: Litije su bile crnogorsko duhovno posrnuće

Sve dok politika bude pokazivala strah, poltronstvo ili saglasje sa ideologijom crkve ili pak uzmicala pred njenim radikalizmom, otvara se prostor za nove nestabilnosti i “vjerske projekte”. I tada i sada SPC je čuvar srpskog identiteta i srpskog jedinstva, kaže za Dnevne novine savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović.

Veljović, koji je predavač na predmetima Nacionalna i Međunarodna bezbjednost, ističe da su litije bile crnogorsko duhovno posrnuće, prevara, podvala i izdaja u režiji SPC koje upravo crkva glorifikuje i prikazuje kao duhovnu obnovu i preporod.

SPC je, kako kaže, kreator i strateg velikosrpske politike, a ideja “svi Srbi u jednoj državi” u saglasju je sa konceptom “srpskog sveta”.

“Aktuelna Srpska Vučićeva politika je izvođač radova i realizator te apsurdne i pomahnitale ideje. Nije manje važno da je crkva imala i ima uticaj na političke procese i događaje u državama regiona… SPC nikada nije osudila učinjene zločine i ratno huškačku politiku koja ih je predvodila. Danas u Crnoj Gori svjedočimo svakodnevnom divljanju probuđenog četništva uz očekivanje da se i po cijenu koncepta “Velike Albanije” dođe do “Velike Srbije”. Kako objasniti činjenice da nasljednici i nove generacije nekada uglednih i uvaženih partizanskih porodica danas zajedno sa crkvom baštine i veličaju srpstvo i četništvo. Kako objasniti činjenicu da sveštenici koji su rođeni u Cmoj Gori kojima porodice žive u Crnoj Gori ćute i ne vide da su zloupotrijebljeni protiv vlastite diiave,” ocjenjuje Veljović.

Temeljni ugovor sa SPC je, kako kaže, posljednja linija odbrane ostataka od crnogorske države.

“Najgrublji i najgnusiji falsifikat je da je SPC tradicionalna crkva jer je taj navodni “tradicionalni status” zavrijedila krađom istorije crnogorske crkve i crnogorske države. Postavlja se pitanje da li će crnogorski ministri Srzentić i Sekulović, ali i premijer Krivokapić koji državnički i istorijski nosi najveću odgovornost, koji su makar deklarativno Crnogorci, smoći snage da spriječe očigledne pokušaje favorizacije SPC i maćehinski odnos prema CPC”, navodi Veljović.

Kako je istakao, predstavnici novouspostavljene vlasti još ne shvataju da će ovaj period postati prošlost i istorija uz očekivanje revizije vašeg činodejstvovanja u nestajanju, potiranju i brisanju svega crnogorskog.

“Zadnju riječ o tome pored suda istorije treba da učine građanke i građani ove časne i ponosne Države”, ističe Veljović, poručujući da moramo sačuvati Crnu Goru kao “zajedničku kuću svih njenih građana bez nacionalističkih torova i prebrojavanja” .

Portal Mojkovac

Pročitajte još