Jokić: Bjelojevićka rijeka devastirana, devastator Bemax

 Jokić: Bjelojevićka rijeka devastirana, devastator Bemax

Foto: Vuk Vujisić

Kada smo saznali da je investitor dobio dozvolu za izgradnju mHE na Bjelojevićkoj rijeci, otišli smo u Bjelojeviće da vidimo stanje u kom se nalazi rijeka i da porazgovaramo sa mještanima kako bismo vidjeli šta možemo da uradimo kako bi se problem izgradnje mHE riješio. Međutim, kada smo stigli zatekli smo mutnu rijeku, posječena stabla drveća i uništen put. Bili smo šokirani stanjem u koje se nalazi ovo mjesto, rekla je Ljiljana Jokić ispred Građanskog pokreta URA, piše portal FOS Media.

Kako je objasnila, u Bjelojevićima se trenutno vrši rekonstrukcija regionalnog puta Mojkovac -Lubnice, dionica Mojkovac – Vragodor, u katastarskim opštinama Bjelojevići i Podbišće. Investitor je Uprava za saobraćaj, a izvođač radova Bemax d.o.o.

„Sam put se radi pored Bjelojevićke rijeke, koja spada među pitke rijeke. Sada možemo reći da je spadala, jer smo vidjeli da je rijeka mutna, a nismo sigurni koji su razlozi stanja u kojem smo je zatekli. Što je bio naš razlog da pozovemo ekološkog inspektora da izađe na teren i vidi stanje u kome se nalazi rijeka“, kazala je Jokić.

Kako ističe Jokić, Bjelojevićka rijeka je još jedna pritoka Tare na kojoj se planira izrada dvije male hidroelektrane.

„Nekada se čini da je davanje podsticaja za izgradnju mHE zapravo projekat uništavanja jednog od najvećih dragulja ove države i Evrope, a to je Tara“, dodala je ona.

„Mi u Građanskom pokretu URA se zalažemo za izgradnju puteva kao i za bolje iskorištavanje obnovljivih izbora energije, ali sve se mora raditi ne samo u skladu sa zakonima, već i bez štete po životnu sredinu. To dvoje, nažalost, kod nas često nisu u skladu“, zaključila je Jokić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još