Kandidati za nagradu 19. decembar: Posthumno predložena doktorica Divanović

 Kandidati za nagradu 19. decembar: Posthumno predložena doktorica Divanović

Foto: Roditelj.me

Na konkurs za dodjelu Nagrade „19. decembar”, priznanja koje se svake godine dodjeljuje povodom 19. decembra, Dana oslobođenja Podgorice, pristiglo je 11 predloga, piše Dan.

Koji će od pristiglih predloga dobiti status kandidata, nakon provjere procedure i forme, odlučiće žiri kojim predsjedava Gordana Đurović, a čiji su članovi Branko Banjević, Radisav Jovović, Branimir Popović, Petar Ivanović, Đoko Jočić, Budimir Simonović, Radovan Radonjić, Ratko Odalović, Nela Savković Vukčević, Ruždija Tuzović, Goran Ćulafić i Marko Camaj na sjednici koja je zakazana za petak, 11. decembar.

Za izuzetne ljudske i profesionalne napore u cilju suzbijanja pandemije izazvane virusom korona predložen je Senad Begić, zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, a predlog je dostavila grupa građana, dok je akademika Zlatka Bulića predložilo geografsko društvo Crne Gore Nikšić i to za naučni doprinos istraživanju prirode grada.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić posthumno je za nagradu predložio pedijatra Pašu Divanovića i to za izuzetan doprinos u razvoju pedijatrije u Crnoj Gori, dok je grupa građana za nagradu predložila glumicu Varju Đukić za predstavu „Slavuj dramsko muzička Forma za Kseniju Cicvarić”.

Predlog je stigao i za pisca Zlatka Zlatičanina i to za knjigu „Filozofija života 6” a predlog je dostavio Unireks, dok su Crveni krst Glavnog grada, NVO DDDK „Podgorica” i sindikat Uprave policije za nagradu predložili Vukotu Jašovića, predsjednika Društva dobrovoljnog davalašta „Podgorica” i to za višedecenijski humanitarni rad.

Unireks je za nagradu predložio akademika Zorana Lakića ali obrazloženje za ovaj predlog nije dostavljeno, dok je Milorad Mićo Miranović, novinar RTVCG, predložen kao autor knjige „Ksenija Cicvarić-život i pjesme , a predlog je stigao od Radomira Prelevića iz Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov”.

Za nagradu je predložen i Ratomir Raco Mugoša, arhitekta, i to za značajna ostvarenja u oblasti arhitekture, a posebno za djela toranj na Dajbabskoj gori i upravnu zgradu Vodovoda, a predlog je stigao od NVO Fondacija Sveti Petar Cetinjski.

Novinara i hroničara Huseina Cena Tuzovića za knjigu „Podgorička istorijska čitanka” predložili su Društvo crnogorskih novinara Cetinje, Ferijalni savez, Udruženje Almanah i 19 novinara publicista.

Za nagradu je posthumno predložena Novka Ubović, pedagoški radnik. Predlog za nju dostavila je OŠ „Savo Pejanović”.

Portal Mojkovac

Pročitajte još