Ko želi da primi rusku vakcinu ne smije da pije alkohol dva mjeseca

 Ko želi da primi rusku vakcinu ne smije da pije alkohol dva mjeseca

Foto: Ilustracija

Oni koji prime rusku vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, kazala je šefica ruske službe za zaštitu potrošaca i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova, prenosi portal B92.

„Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dvije nedjelje prije imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana“, izjavila je Popova u utorak za Radio Kosmolskaja pravda.

Popova je savjetovala građane i da ne puše prije i posle vakcinacije, upozorivši da duvanski dim iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Kako prenosi “Moskov tajms“ posle upozorenja Popove, oglasio se Aleksandar Ginsberg, šef državnog istraživačkog centra “Gamaleja“, koji je razvio Sputjnik V.

Ginsberg je rekao da, iako ne treba uživati u alkoholu pre ili posle vakcinisanja, „jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila“, navodi ‘Moskov tajms’.

Ruska akcija vakcinisanja započela je ovog vikenda u Moskvi, a do sada je, prema procjenama, oko 100.000 Rusa primilo Sputnjik V, uključujući učesnike testiranja i pripadnike vojske.

Portal Mojkovac

Pročitajte još