KOR pisao Bečiću: Molimo Vas da utičete da se obustave sve vojne aktivnosti na Sinjajevini

 KOR pisao Bečiću: Molimo Vas da utičete da se obustave sve vojne aktivnosti na Sinjajevini

Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR), konzorcijum ekoloških nevladinih organizacija i ekoloških aktivista, obratio se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima utiče da se spriječe dalje vojne aktivnosti na Sinjajevini. Na toj planini, saopštili su, već od 16. oktobra traje neprestani protest stočara, ekoloških aktivista i drugih građana koji svojim tijelima i prisustvom na terenu onemogućavaju Vojsci Crne Gore da izvrši bojevna gađanja na sinjajevinskim pašnjacima.

“Sinjajevina je najveći pašnjak na Balkanu, a drugi po veličini u Evropi. Ona je dom za više od 22 hiljade ljudi, dok se pašnjak koristi od strane više različitih plemena širom Crne Gore. Ona je pozicionirana između NP Durmitor (koji je kao prirodna svetska baština pod zaštitom UNESCO-a) i NP Biogradska Gora (takodje nominovan za UNESCO status) , a u kontakt zoni Durmitora i Sinjajevine se nalaze još dva lokaliteta koja su kulturna svetska baština – Stećci Bare Žugića i Grčko groblje , oba pod UNESCO zaštitom”, navode u saopštenju koje prenosi FOS Media.

UNESCO-a je pokrenuo inicijativu da Vlada Crne Gore nominuje i Sinjajevinu za WH status prirodne svjetske baštine, ali za pomenutu kandidaturu odlazeća Vlada nije, kako kažu, pokazala razumijevanje.

“Na pitanje šta se krije iza presedana da Vlada jedne države odbacuje mogućnost proglašenja dijela svoje teritorije za svjetsku baštinu – odgovor nam je dalo Ministarstvo odbrane koje ovih dana pokušajem izvođenja bojevih gadjanja na pašnjacima ove planine . Uprkos protivljenju mještana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitiom životne sredine, Vojska već danima obilazi teren, te vrši pripreme za izvođenje vojne vježbe koja bi ugrozila, odgovorno tvrdimo, i životnu sredinu i razvojnu perspektivu ovog prirodnog dragulja Crne Gore”, ističu u saopštenju.

Oni su, kako dodaju, sigurni da Bečić zna o čemu se radi i upravo zbog toga mu se obraćaju, vjerujući da su javni argumerntovani dijalog i transparentnost osnovna načela demokratije, pa shodno tome i da prepoznaje opravdanost žrtve koju su Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu i stočarska zajednica Sinjajevine podnijeli kako bi zaštitila javni interes.

“Zabrinuti za zdravlje ljudi, građana Crne Gore, koji 39 dana borave na terenu na kojem je planiramo gađanje minobacačima, što je u ovom vremenu prevaziđeni model odbrane, nadamo se da ćete shodno svojim nadležnostima uticati da se spriječi devastacija i ugrožavanje života odgovornih građana. Stoga Vas molimo da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utičete da se obustave sve vojne akstivnosti na Sinjajevini čime bi se i završio protest na toj planini, te više ne bi bili ugroženi životi demonstranata”, zaključuju iz KOR-a.

Portal Mojkovac

Pročitajte još