„Mojkovačka omladina“ obeležila 40 dana od upokojenja Mitropolita Amfilohija (FOTO)

 „Mojkovačka omladina“ obeležila 40 dana od upokojenja Mitropolita Amfilohija (FOTO)

Foto: FB Mojkovčani, fotograf: Nikola Zindović

Neformalna grupa kako su ih mediji nazvali „Mojkovačka omladina“ a svojim sugrađanima poznati preko društvenih mreža kao „Mojkovčani“ sinoć su završili novi projekat, koji se od njih i očekivao. Povodom 40 dana od njegovog upokojenja, portret Mitropolita Amfilohija sa porukom „Hristos se rodi, vaistinu se rodi“ oslikan je na velikom platnu, koje je postavljeno na fasadi zgrade pored crkve u Mojkovcu.

Foto: NIkola ZIndović

Lik mitropolita Amfilohiju će od danas dočekivati svakog ko prođe magistralom pored tog grada, a poruka Mojkovčana je „Dobrodošli u Mojkovac!“.

Rad mladih i talentovanih Mojkovčana je prepoznat ne samo u njihovom gradu već šitom Crne Gore a oni su se prije više godina okupili oko iste ideja… očuvanje pravoslavlja, pomoć sugrađanima i onima kojim je pomoć potrebna kroz organizaciju humanitarnih akcija i kako su tada kazali „ubijanje sivila“ u gradu.

Foto: Nikola ZIndović

Prvi mural koji su oslikali je lik patrijarha Pavla, tom prilikom i jesu dospjeli u žižu javnosti, jer nekom iz ondašnje vlasti nije bilo „milo“ što su ukrasili potporni zid muralnom. Tu je lavina pokrenuta, a mladi se nijesu zaustavili nego baš naprotiv, gdje god im se ukazala mogućnost da umjetničkim djelom ubiju sivilo grada to su i činili. Tako da je danas Mojkovac grad na sjeveru Crne Gore koji, neće niko pogriješiti ako kaže, ima najviše pravih umjetničkih djela koja krase grad prikrivajući sive površine ali i stare fasade, odavajući počast onima koji su zaslužili za svog života da vječno budu živi. Murali se mogu samo nabrajati…Mladenoviću iz EKV, Njegoš, Sekula Bošković, omaž Vitomiru Vitu Nikoliću, Grafit „Moj kovani novac“ – čuveni slogan za Urošev grad…

Treba podsjetiti da je neformalna grupa „Mojkovačka omladina“ do sada uradila dosta za svoj grad. Oni su samoinicijativno bez finansijske pomoći, samo sa dobrom voljom vođeni ljubavi prema svom gradu uredili fudbalski stadion, obeležili su srcem, bez ikakvih interesa i političkih previranja stogodišnjicu od Mojkovačke bitke, performansom i maršom do spomenika na bojištu. Učestvovali na Humanitarnom fudbalskom turniru – „Kup Svetog Marka“ u Podgorici a novac od ekipa, namijenjen je za narodnu kuhinju, koja funkcioniše u sklopu Hrama Hristovog Vaskrsenja, sakupljali su sredstva za obnovu i izgradnje crkve…akcija ima dosta.

Pročitajte još