„Mojkovčani“ – Umjetnici velikog srca (FOTO i VIDEO)

 „Mojkovčani“ – Umjetnici velikog srca (FOTO i VIDEO)

Foto: Facebook „Mojkovčani“

U susret novogodišnjim i Božićnim praznicima i naravno obeležavanju slavne Mojkovačke bitke, Portal Mojkovac želi da podsjeti na rad i aktivnosti mladih iz tog grada, u to vrijeme poznati kao „Mojkovačka omladina“ imenom koji su im mediji dali.

Kako je mladalački bunt prerastao u humanitarni rad a želja za ljepšim gradom i pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija okupila građane pod istim krovom, imenom…“MOJKOVČANI“.

Sve je počelo 2015. godine onog trenutka, kada je zid trafostanice Doma Zdravlja, ukrašen muralom blagopočivšeg patrijarha Pavla, a uprava policije Mojkovac, podnijela prekršajni nalog.

Revolt prema takvoj reakciji policije, nas je objedinio u ideji, da dobrim djelima svim našim sugrađanima, uključujući pripadnike policije koji su podnijeli prekršajni nalog, pokažemo da naše naše akcije nose poruke mira i sloge i da nema mjesta nesuglasicama, između nas koji čuvamo pravoslavlje i njih koji čuvaju zakon.

Foto: Mojkovčani

Tada je momke koji su bili predmet postupka kontaktirao advokat Nikola Baltić, nudeći besplatnu pravnu pomoć i zaštitu pred prekršajnim sudom u Mojkovcu. Nakon dva ročišta, sudija donosi presudu u korist „mojkovačke omladine“ obrazlažući presudu, da slikanje jedne tako blage i uzvišene ličnosti na javnoj površini, nije povrijedilo ničije vjerske, kao ni osjećaje druge vrste.

Sam naziv „Mojkovačka omladina“ nama je medijski nametnut, jer je naše neformalno udruženje sastavljeno od mahom mladih, a prilično zrelih ljudi, koji su se potpisivali imenom našeg grada, kako se i zove naša fejsbuk stranica „MOJKOVČANI“.

Nakon oslikavanja tog murala, sabrali smo se i dogovorili da je pravo vrijeme, da se na Božić, kada se obilježava stogodišnjica od slavne bitke na Mojkovcu, našim precima zahvalimo na, po mogućnosti autentičan i spektakularan način.

Naumili smo da na badnje veče, na platou bivšeg Jalovišta, razvijemo transparent dug 100 metara, koji simboliše 100 godina od slavne bitke, i da uz pomoć pirotehničkih sredstava osvijetlimo transparent, kako bi poruka požrtvovanja naših predaka, bila vidljiva sa velike udaljenosti.

Mislili smo da će nam prikupljanje finansijskih sredstava biti najveći problem, međutim to smo na radost svih nas uspjeli sa lakoćom, ali je tadašnja lokalna vlast bila odlučna u namjeri da spriječi održavanje ovog performansa.

Naša borba da postavimo transparent trajala je cijeli dan, po kiši, vjetru, mrazu i snijegu, ali nas je grijala i vodila želja, da se to naše HVALA vidi i čuje daleko.

Na kraju smo uspjeli, što se može vidjeti na fotografiji koja je krstarila društvenim mrežama i medijima širom Crne Gore, ali i Srbije i Republike Srpske.

Sledećeg dana, na Božić, organizovali smo prvi u nizu Božićni marš u slavu naših predaka, do Bojne Njive, gdje se nalazi spomenik, koji svjedoči i čuva svijetle stranice istorije ovog grada i ovog naroda.

Odziv učesnika bio je veliki i nikog nijesu pokolebale veoma niske temperature (i do -20) i snijeg koji je nerijetko bio viši od pola metra.

Ti naši pohodi, su kristalan dokaz, da naši preci imaju dostojne potomke, koji ih čuvaju od zaborava.

Nakon niza uspješnih akcija, nastavili smo sa prikupljanjem sredstava od naših sugrađana-prijatelja, ali smo upravo mi sami finansirali oslikavanje površina, za koje smo dobili dozvolu od lokalne samouprave.

Mimoilaženje sa organima reda, prestalo je onda, kada je našu ideju prepoznao direktor komunalnog preduzeća „Gradac“ Predrag Smolović, nakon čega zajednički nastavljamo projekat oslikavanja brojnih površina, koje svojom rukom vješto slika član našeg udruženja, slikar Miloš Filipović.

Oslikan je veliki broj grafita i murala iz svijeta muzike, književnosti, mitologije, ali i motiva koji nose simboliku imena našeg grada.

Poznato je, da smo upravo mi organizatori vaskršnjih turnira u malom fudbalu i ljetnjeg turnira u basketu, koji su imali i imaju isključivo humanitarni karakter.

Ugradili smo smo se u temeljima dva sveta hrama-crkve, prikupljali pomoć za naše sugrađane kojima je bila potrebna socijalna ili sredstva za medicinsku pomoć, donirali pomoć dječijem vrtiću i mališanima sela Banje u Metohiji, mališane dječijeg vrtića u Mojkovcu smo obradovali novogodišnjim poklonima itd.

Lokalna samouprava je, na naše brojne apele i zahtjeve, uzela učešće u organizaciji humanitarnog turnira u basketu.

Na kraju, broj članova u našem udruženju nije konstanta. Činjenica je da, gotovo nijedan član našeg udruženja nije uspio pronaći zaposlenje u našem gradu, već smo zaposlenje tražili, dijelom na jugu naše zemlje, a dijelom u različitim krajevima svijeta, od Srbije, Hrvatske do Rusije i Amerike.

S’ obzirom na nemogućnost življenja u našem gradu, sve ove akcije vode oni članovi udruženja, koji se u tom vremenu privremenu nalaze u rodnom gradu.

Veliki je broj mladih ljudi koji su učestvovali u organizaciji svih ovih akcija i manifestacija i sebično bi bilo navoditi imena užeg dijela članstva našeg udruženja a preskočiti bilo kog, ko je davao i daje doprinos radu udruženja.

Naša imena su poznata našim sugrađanima, a još poznatija lokalnoj vlasti, pa ćemo se i ovaj put potpisati imenom našeg grada, a sve u slavu naših predaka.

Mojkovčani.

Nastanak grupe „Mojkovčani“ kako je napisano na Facebook stranici

Ova stranica je nastala, kada je grupa mladih ljudi, vođena lokal patriotizmom, željela da pomogne lokalnim sportskim klubovima, pružajući im podršku sa tribina.
Te godine, naš rukometni klub je osvojio istorijsku titulu. Kako se završavala srednja škola, gro mladih koji su vodili glavnu riječ u ovome, otišao je da studira, i navijačka grupa nije mogla imati isti kvalitet. Sada, kao društveno odgovorni, mladi ljudi, smatramo da Mojkovac može biti lijepo mjesto za život, jer ima resurse, ali nam je potrebna progresivna omladina, koja će uticati na lokalnu vlast, i sve naše sugrađane. Zajedničkim djelovanjem, kako među građanima, tako i sinergijom između građana i lokalnih funkcionera, možemo mnogo toga postići, jer…
Mojkovac ima budućnost!

Tradicija koja traje

Prvi marš na Bojnu njivu organizovan je 2016. godine i od tada je to tradicija grada na Tari koju su pokrenuli upravo „Mojkovčani“.

Video zapisi i dio slika u ovom tekstu su djelo fotografa Nikole Zindovića.

Pročitajte još