Navršava se 40 godina od ubistva Lenona

 Navršava se 40 godina od ubistva Lenona

Foto: AFP

Danas se navršava 40 godina od ubistva člana legendarnih „Bitlsa“ (The Beatles) Džona Lenona kojeg je u Njujorku ubio mentalno poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Slavni Lenon ubijen je 8. decembra uveče 1980. godine ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album.

Čepmen je pucao nekoliko puta Lenonu u leđa dok se sa suprugom Joko Ono vraćao kući. Ubica izdržava doživotnu kaznu.

Vijest o smrti Lenona potresla je svet. Tadašnji američki predsjednik Ronald Regan izjavio je da je to „velika tragedija“, dok su hiljade obožavalaca odmah izašle na ulice Njujorka i ispred zgrade gdje je Lenon ubijen, prenijela je agencija Frans pres.

Mediji su tada Lenonovu smrt uporedili sa ubistvom Džona Kenedija i Martina Lutera Kinga.

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe „Bitls“. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član „Bitlsa“ Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Lenonove najpoznatije solo pjesme su „Imagine“, „Jealous Guy“ i „Give Peace A Chance“.

Lenon je ostao inspiracija za mnoge muzičare i bendove, a predmeti koje je on posjedovao i dalje dostižu velike cijene na aukcijskim prodajama.

Klavir na kojem je Lenon komponovao pjesmu „Imagine“ prodat je 2000. godine u Londonu za 2,45 miliona eura, a jedna od njegovih gitara za više od dva miliona dolara 2015. u SAD.

Autor knjige o „Bitlsima“ Sten Kuesta naglasio je vanvremensku ljepotu nekih Lenonovih pjesmama ističući komad „Jealous Boy“.

„Lenon je bio prirodni genije za muziku i bio je najintuitivniji član Bitlsa, jedini koji je mogao da komponuje ‘Strawberry fields forever’, a to nije urađeno ni prije ni poslije njega“, rekao je Kuesta.

Portal Mojkovac

Pročitajte još