Nekadašnja crna ekološka tačka grada danas uređena sportsko rekreativna zona

 Nekadašnja crna ekološka tačka grada danas uređena sportsko rekreativna zona

FOTO: Nikola Zindović

Mojkovačka crna ekološka tačka „Jalovište“ danas je uređena sportsko rekreativna zona.

U vremenu kada je u Mojkovcu bio u pogonu rudnik „Brskovo“ i Mojkovac bio jedan od najvećih rudnih prerađivača u regionu, jalovina i otpad iz rudnika godinama se odlagala na prostoru koji je vremenom, nakon zatvaranja rudnika bio crna ekološka tačka, ne samo Mojkovca nego i cijele Crne Gore. Nalazio se na prostoru pored magistralnog puta Mojkovac – Bijelo Polje na samo nekoliko stotina metara od centra grada i na samoj obali rijeke Tare.

Sanacija Jalovišta počela je 2006. godine i završila 2013. godine, a obuhvatala je izradu drenažnog i pokrivnog sloja i izgradnju sistema za odvođenje atmosferskih voda. Pojekat je finansirala Vlada Crne Gore, a ukupna investicija radova iznosila je 12. miliona eura.

Nakon sanacije uslijedile su brojne infrastrukturne investicije na toj površini.

Danas je to naljepši prostor na samom ulasku u grad, koji ima površinu od 19 hektara. Uređena sportsko rekreativna zona za raznim sadržajima. Izgrađena trim, biciklistička i pješačka staza, staza sa tartan podlogom u dužini od 1.5km, teretana na otvorenom i dječije igralište sa pratećim sadržajima.

Poseban ukras na tom prostoru koji povezuje centar grada sa sportskom zonom je izgradnja „Pasarele“ koja je u završnoj fazi. Izgradnjom „Pasarele“, osim što je riješeno bezbjedno i nesmetano kretanje pješaka, grad je dobio jedan prelijep objekat na samom ulasku u grad, koji će sigurno u budućnosti biti simbol grada Mojkovca, a posebno što u večernjim satima kada se „Pasarela“ osvijetli ima fenomenalan izgled i oduševljava sve prolaznike i građane našeg grada, koji ne kriju zadovoljstvo, oduševljeni izgledom i prostorom koji „Pasarela“ obuhavata.

Naša ekipa zatekla je veći broj građana koji su se fotografisali na „Pasareli“ i u razgovoru sa njima saznali, kako su zadovoljni izgradnjom iste:

Fenomenalno je. Izgleda prelijepo, naročito noću. Posebno smo oduševljeni prostorom u samom objektu, koji je ogroman i u kojem se u budućnosti mogu organizovati razne kulturno-turističke manifestacije.

Svakodnevno građani u velikom broju koriste sadržaje koje im sportsko rekreativna zona pruža i svoje slobodno vrijeme provode kako danju, tako i noću, do kasnih večernjih časova s obzirom da je prostor osvijetljen. Na prostoru možete sresti sve generacije, svih starosnih doba,a prostor obuhvata sadržaj za sve potrebne aktivnosti građana.

Penzioneri ne kriju zadovoljstvo izgradnjom sadražaja, na kako oni kažu, „Jalovištu“ kojeg se i te kako sjećaju.

Nijesmo ni sanjali da ćemo doživjeti da ovo bude uređena pješačka zona na kojoj ćemo šetati i svoje slobodno vrijeme provoditiBila je ovo nekad crna ekološka tačka koja je odnijela mnogo života, a danas je uređena pješačka staza na kojoj bi nam mogli pozavidjeti i mnogo veći gradovi.

Roditelji koji sa djecom u najvećoj mjeri koriste sadržaj koji obuhvata sportsko rekreativna zona, oduševljeni su.

Ovo je uživanje za djecua odmor i sigurnost za nas roditelje. Imamo sadržaj koji djeca traže i potreban im je, na potpuno mirnoj i bezbjednoj površini.

Veliki broj sportista koriste sadržaje koje sportska zona pruža i kako kažu oduševljeni su uslovima.

Imamo sve uslove. Stazu za trčanje, otvorenu teretanu i što je najvažnije odične vremenske uslove, posebno u ljetnjim danima, s obzirom da se staza nalazi na samoj obali rijeke Tare. Ono što fali gradu od sportskih sadražaja je teren za tenis i voljeli bi smo da se u budućnosti izgradi baš na ovoj površini.

Ovaj prostor na površini od 19 hektara je sigurno jedan od budućih razvojnih šansi grada. Izgradnjom sportskih terena raznih sadržaja, sa postojećom sportskom infrastrukturom i započetom izgradnjom ski centra „Žarski“, Mojkovac dobija odličnu sporstko – turističku ponudu tokom cijele godine.

Portal Mojkovac

Pročitajte još