„Nelegalno usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora u novu proceduru“

 „Nelegalno usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora u novu proceduru“

Foto: Novosti.rs

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon kojeg su uslijedile masovne litije, nije usvojen u skladu sa Pravilnikom o radu Skupštine Crne Gore, zbog čega taj akt treba da bude vraćen u ponovnu proceduru, ocijenio je za Dan bivši poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, prenosi portal FOS Media.

On navodi da u svakom sistemu postoje pravila rada, a njih za Skupštinu propisuje poslovinik o radu kojim je tačno definisano na koji način se može i šta treba zadovoljiti da bi se usvojio neki predlog zakonskog akta, piše Dan. 

“Kada govorimo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i u skupštinskim dokumentima iz prethodnog 26. saziva konstatovano je da taj akt nije usvojen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine. Zbog toga je i ono što je potpisao Milo Đukanović, kao predsjednik države, suprotno onome što je trebalo biti usvojeno u Skupštini”, kazao je Milić.

Naime, objašnjava, predlagač zakona je bila Vlada i njen potpredsjednik i ministar Zoran Pažin.

“Zakon je bio na odborima za politički sistem i ljudska prava na kojima je klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) predložio amandman koji je predlagač prihvatio i amandman je postao sastavni dio predloga zakona. Dan nakon toga usvajanja, tokom rasprave na plenumu u Skupštini poslanici BS-a su tražili da se njihov amandman povuče i akt koji je usvojen na kraju je bio bez njihvog amandmana, ali oni to nijesu mogli tražiti, već je jedini koji je mogao da traži povlačenje tog amandmana predstavnik Vlade, odnosno ministar Pažin koji to nije uradio”, objasnio je Milić.

Milić navodi da kada su krajem jula usvajali zapisnike o radu Skupštine i zapisnik od 26. decembra, u njemu je tačno navedeno da je prekršena procedura.

“Zbog toga sam zahvalio stručnoj službi što je to evidentirala i pohvalio sam taj dokument koji je i usvojen sa evidentiranom nepravilnošću, odnosno da je predlog zakona glasan mimo Poslovnika o radu Skupštine. Skupštinska većina danas se nalazi pred situacijom, ukoliko ne vrati u ponovnu proceduru taj predlog zakona zato što je isti usvojen mimo procedure, uvešće pravilo da će se moći mimo poslovnika o radu mijenjati predlog zakona od onih koji nijesu predlagači”, ukazao je Milić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još