Omogućeno poslanicima da glasaju on line

 Omogućeno poslanicima da glasaju on line

Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvanoj epidemijom Covid – 19, ograničena sloboda kretanja od nadležnog organa, može odlučivati na sjednici Skupštine i njenih radnih tijela putem bezbjedne informaciono komunikacione tehnologije (on lajn).

To je predviđeno dopunama Poslovnika o kojima će se poslanici izjasniti na sjednici parlamenta, 23. novembra na Cetinju.

Dopune Poslovnika, koje su inicirali predstavnici vlasti i opozicije, predstavljaju pravni osnov za nesmetano održavanje sjednica parlamenta i njegovih radnih tijela na daljinu u vanrednoj situaciji.

Kako se navodi, na ovaj način omogućuje se da Skupština nesmetano radi, a time i ostvaruje ključnu ulogu koju treba da ima u demokratskom društvu.

“Zato se, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, dopunama Poslovnika obezbjeđuje održavanje sjednica Skupstine i njenih radnih tijela na daljinu”, kaže se u obrazloženju.

Poslanik je dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje“, kaže se u obrazloženju.

Skupstina na sjednici na daljinu odlučuje javnim glasanjem: upotrebom elektronskog sistema za glasanje, dizanjem ruke, prozivkom ili upotrebom informacione tehnologije.

Ove odredbe će važiti do 31. decembra ove godine.

Dopune Poslovnika predložili su poslanici Slaven Radunović, Boris Bogdanović, Branko Radulović, Dragan Ivanović, Miloš Konatar, Danijel Živković, Ivan Brajović, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

Portal Mojkovac

Pročitajte još