Pasarela kao dodatak sportskoj zoni uskoro u funkciji

 Pasarela kao dodatak sportskoj zoni uskoro u funkciji

Foto: Idejni projekat, UJR

Prostor od dvadesetak hektara nekada najvećeg ekološkog problema u Crnoj Gori, flotacijskog jalovišta bivšeg mojkovačkog rudnika olova i cinka „Brskovo“,odavno je pretvoreno u prelepu zonu namenjenu sportu I rekreaciji sa pješačkim I biciklističkim stazama. Nekadašnja crna rupa grada na Tari, danas u sasvim novom ruhu, ubrzo bi trebala da „presjeca crvenu traku“, odnosno radovi na pasareli se privode kraju.

Realizacijom ovog projekata, odnosno otvaranjem Pasarele, u čiju izgradnju je uloženo oko 2,2 milion eura, ta lokacija će biti u potpunosti valorizovana.

Idejni projekat pasarele, Foto: UJR

Ona će omogućiti, saopšteno je iz UJR, bezbjedniju i efikasniju vezu centra grada sa novom sportsko-rekreativnom zonom, a biće prilagođena kako pješacima, tako i biciklistima i osobama sa smanjenom pokretljivošću.

„Širina mosta preko magistrale je sedam metara, a njegova ukupna dužina iznosi 62,65 metara. Silazna rampa je širine pet metara i dužine 176,66 metara. Kružni dio pasarele sadržaće “zeleni trg” sa podnim fontanama, lift nosivosti osam osoba, rasvjetu i drvene klupe. Završeni su kompletni radovi u okviru prve faze, koji su obuhvatili izradu armirano-betonske konstrukcije mosta i spiralne rampe, dio instalacija jake struje, vodovoda i kanalizacije, betoniranje temelja, zidova, ploča podnih fontana, kaskadnih žardinjera, ugradnja kamene podloge, obrada fasadnih zidova“, saopštili su iz UJR.

Idjeni projekat pasarela, Foto: UJR

Danas, su u toku završni radovi druge faze.

„Druga faza podrazumijeva radove u okviru kojih je preostalo da se postavi nadstrešnice na mostu, instalira lift, uredi teren, nakon čega će započeti postupak tehničkog prijema objekta. Očekujemo da svi građevinski i instalaterski radovi budu završeni do kraja ove godine“, saopšteno je iz UJR.

Dječije igralište na Jalovištu, Foto: Nikola Zindović

Inače, na prostoru samog jalovišta Uprava javnih radova je tokom protekle godine realizovala i projekat izgradnje pratećih sadržaja, koji su obuhvatili pješačke staze sa rasvjetom i klupama. Radove je izvelo preduzeće “Temko” iz Nikšića po ugovorenoj cijeni od 154.300 eura.

Foto: Nikola ZIndović

Pročitajte još