Planirana rekonskturkcija vodozahvata u Prošćenju

 Planirana rekonskturkcija vodozahvata u Prošćenju

Opština Mojkovac je Nacrtom budžeta za 2021. godinu predvidjela 827.000,00 € za kapitalne izdatke koje čine: lokalna infrastruktura, kapitalni izdaci za građevinske objekte, kapitalni izdaci za opremu, kao i ostali kapitalni izdaci.

Jedan od veoma važnih projekata je vodosnabdijevanja u mjesnoj zajednici Prošćenje.

„Zaseok Stričina (MZ Prošćenje) se snabdijeva vodom za piće direktno sa kaptaže vodoizvorišta “Vrelo”, preko mreže koja je izgrađena početkom sedamdesetih godina, kada je rješavano pitanje vodosnabdijevanja zdravstvenog punkta i Osnovne škole u Slatini. Rekonstrukcija predmetne kaptaže urađena je prije 6 godina kada su izgrađene dvije komore, tako da iz jedne komore voda ide novim vodom koji je tada postavljen za naselje Slatina, a iz druge komore voda ide starim vodom za zaseok Stričinu“, navodi se u odgovoru lokalne uprave ističući da je Opština prije 3 godine izgradila i novi bazen kapaciteta 12m3 za zaseok Gornje polje u naselju Slatina, sa kojeg se, prema urađenom projektu, snabdijeva 14 domaćinstava.

„Problem vodosnabdijevanja nastaje u periodu od avgusta do oktobra, koji je poznat kao sušni period, kada se kapacitet vodoizvorišta smanjuje zbog smanjene količine atmosferskih padavina. Međutim, u istom periodu dolazi do pojačane potrošnje vode, odnosno nenamjenskog i prekomjernog trošenja vode, najviše zbog pečenje rakije“, kažu u lokalnoj upravi.

„Da bi se trajnije riješio problem vodosnabdijevanja, opština je uradila projekat rekonstrukcije vodozahvata sa kojim je predviđeno zahvatanje cjelokupne vode sa vodoizvorišta, čime bi se obezbijedila dovoljna količina vode I u najsušnijem periodu u kom se istovremeno voda najviše i nenamjenski troši. Do realizacije projekta još uvijek nije došlo iz razloga neriješenih imovinsko pravnih odnosa na vodozahvatu. Opština je više puta pokušavala sa predstavnicima MZ Gostilovina da riješi nastali problem, ali dogovor se do sada nije mogao postići. Napominjemo da predmetnim vodovodom gazduju mjesne zajednice I odbori za vodu, i vjerujemo da ćemo u narednom period uspješno riješiti ovaj problem“, saopšteno je iz Opštine Mojkovac napominjući da je Stari vodovod sa crijevom presjeka od dva cola snabdijevao I zaseok Stričinu I naselje Slatinu.

„Rekonstrukcijom vodovoda zaseok Stričina je sam ostao na starom vodovodu presjeka dva cola I priključen je na novo izgrađenu zasebnu komoru“, kazali su u lokalnoj upravi.

Podsjećanja radi, vodovod je rađen prije 35 godina za potrebe ambulante. U međuvremenu se priključilo duplo više potrošača nego što je bilo predviđeno. Izgradnjom novog voda dio kuća ostao je na vodu koji je star tri i po decenije.

Pročitajte još