Marić: Od nove Vlade očekujem da objavi dokumenta o zaduženju

 Marić: Od nove Vlade očekujem da objavi dokumenta o zaduženju

Foto: PR Centar

Transparentnost mora biti princip rada nove Vlade, kazao je izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić, dodajući da od nove vlade očekuje da objavi svu dokumentaciju o emisiji obveznica, ali i ranije ugovore o raznim privatizacijama, prenosi portal RTCG

“Vlada i njeni organi moraju da imaju visok nivo transparentosti”, kazao je Marić i podsjetio da je nekoliko NVO već podnijelo prijedlog za izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Od nove Vlade očekuje da objavi sva dokumenta o emisiji obveznica od 750 miliona eura, ali i da objavi ugovor o autupu i raznim privatizacijama.

“Moramo da vidimo šta se dešava i da shvatimo da su Vlada i svi organi vlasti servisi građana”, poručio je Marić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Govoreći o emisiji obveznica, Marić je kazao da se takvi procesi nikako ne mogu radi tajno. On ipak navodi da je to zaduženje planirala i prethodna vlada, ali dodaje i da to zaduženje daje novu šansu.

“Ja očekujem da se vidi struktura uzroka ovog duga. Pola milijarde je vraćanje nekih prethodnih dugova, važno je da vidimo šta će Vlada raditi sa preostalih 250 miliona”, kazao je Marić.

Nesmotrena izjava ministra Leposavića

Komentarišući najave ministra pravde Vladimira Leposavića o usvajanju zakona o amnestiji, ako bude potvrđena prvostepena presuda za lidere DF-a u slučaju pokušaj terorizma, Marić kaže da je riječ o nespretnoj izjavi.

Zakon o amnestiji, kako kaže pojašnjava, komplikovan je pravni akt koji se ne donosi za pojedince i kojim se obično smanjuju kazne u procentima od 10 ili 20 odsto. 

“Kada je u pitanju pojedinac onda možemo da pričamo o pomilovanju”, naveo je Marić.

Međutim, kako dodaje, pomilovanje je u nadležnosto predsjednika države.

Kada je riječ o izjavam predstvanika nove Vlade, Marić kaže da je prošlo tek 15ak dana od njihovog stupanja na dužnost, te da je bilo mnogo tema u jednom teškom tranzicionom periodu.

“Trebaće nam strpljenja i međusobnog razumjevanja, trebaće nam tolarancije, naravno ne trpljenja, ne da se amputira kritika”, kazao je Marić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još