„Nepriznavanje genocida u Srebrenici otvara iznova rane“

 „Nepriznavanje genocida u Srebrenici otvara iznova rane“

Foto: BS

Klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je juče Skupštini inicijativu za usvajanje rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, a to je, prema riječima portparola ove stranke Adela Omeragića, logičan slijed onoga što se već desilo.

Poslanici Bošnjačke stranke će danas, na konferenciji za novinare, javnost upoznati sa prijedlogom rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici.

„Kao društvo moramo da budemo svjesni da nepriznavanje genocida iznova otvara rane. Bošnjačka stranka je dala doprinos u prošlosti, ali i sadašnjim djelovanjem, da se u crnogorskom parlamentu priča o genocidu u Srebrenici. Sada idemo korak dalje i želimo da se ovo pitanje trajno riješi“, kazao je Omeragić u izjavi za Pobjedu.

Imamo, kako je rekao, presude međunarodno priznatih sudova, a prije dva dana je i Senat SAD usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Želimo da se ovo pitanje konačno u Crnoj Gori riješi na kvalitetan način“, istakao je Omeragić.

Podsjetio je da se, iako je 2009. godine Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o Srebrenici, u njoj ne pominje da se tamo desio genocid.

Omeragić je u ime BS-a pozvao sve političke subjekte koji se zalažu za trajno pomirenje na ovim prostorima da, nakon 25 godina od genocida u Srebrenici, „svi zajedno zaštitimo istinu od onih koji je negiraju, jer je to najbolji način da spriječimo da se genocid ponovi“.

U BS-u očekuju da njihovu inicijativu prihvate sve političke grupacije koje u svojim programima zagovaraju pomirenje i suživot.

„Ako su međunarodni subjekti i organizacije ustvrdili na osnovu činjenica da se u Srebrenici desio genocid, onda i ovaj naš region mora istini da pogleda u oči“, zaključio je Omeragić.

Portal Mojkovac

Pročitajte još