Ponovo izglasane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

 Ponovo izglasane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore danas je ponovo donijela izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

13.00 – Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je na početku sjednice da je juče dobio „skandalozan dopis“ predsjednika Ustavnog suda kojim mu je zatraženo da Skupština dostavi odgovor na predlog za postupak ocjene ustavnosti formiranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva u roku od 15 dana.

Danas su, kako navodi, dobili još jedan dopis predsjednika Ustavnog suda kojim treba da se izjasne o predlozima za izmjenu Poslovnika u roku od 30 dana.

Izrazio je lično uvjerenje da iza tih dopisa ne stoji predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, koji ih je potpisao, već sutkinja Desanka Lopičić. Skupština u navedenom roku ne može odgovoriti na zahtjeve Ustavnog suda.

Poslanici opozicije podnijeli su Ustavnom sudu inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje je Skupština donijela u decembru: odluke za obrazovanje Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izmjenama Poslovnika i izboru članova DIK-a.

Slaven Radunović (DF) izjavio je da je Ustavni sud partijski sud DPS-a, te da je isti uputio zahtjev Skupštini sa rokom za izjašnjenje od samo 15 dana zbog toga što početkom februara jedan sudija Ustavnog suda ide u starosnu penziju nakon čega neće postojati neophodna većina od četiri člana US za donošenje odluka u skladu sa željama predsjednika Mila Đukanovića.

Miodrag Lekić kazao je da je na djelu institucionalna opstrukcija, naročito od strane predsjednika države, te je uputio apel da akteri kohabitacije iz vlasti (premijer, predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade, ministri) prilagode djelovanje potezima druge strane jer kohabitacija u Crnoj Gori nije isto što i u Francuskoj.

Bečić je saopštio da postoji kvorum jer je u sali prisutan 41 poslanik. Takođe su prisutni predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i svi ministri.

Nisu prisutni poslanici parlamentarne opozicije.

Sjednica je trebalo da počne u 12 sati, ali je početak kasnio oko sat vremena.

Poslanici će se ponovo izjasniti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, radu, državnim službenicima i namještenicima, zdravstvenoj zaštiti.

Đukanović je vratio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija i fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Na platou preko puta Skupštine okupila se grupa građana iz tzv. patriotskih organizacija sa zastavama Crne Gore i NATO-a kako bi izrazili protest zbog današnjeg ponovnog glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Prisutni su i službenici Uprave policije, dok je ispred najvišeg zakonodavnog doma postavljena zaštitna ograda.

Foto: Kolektiv.me

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, shodno Poslovniku Skupštine, propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka sjednice i usvajanja dnevnog reda postojao kvorum, a time i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, kazao je Đukanović.

On je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je ranije da će, na pokušaj opstrukcije i blokade sistema od opozicije, odgovoriti u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima i izglasati ponovo sve zakone.

On je objasnio da se u ponovnom izjašnjavanju poslanika ne vodi rasprava, već se samo glasa.

Portal Mojkovac

Pročitajte još