„Rezolucija o genocidu u Srebrenici otkrila pravo političko lice URA-e“

 „Rezolucija o genocidu u Srebrenici otkrila pravo političko lice URA-e“

Ponovno nepristojno reagovanje URA-e na inicijativu Bošnjačke stranke da se usvoji Rezolucija o Srebrenici je odraz nemoći i želje ove političke grupacije da sa dnevnog reda uklone neugodne teme. Najbolja ilustracija bezprizornosti i lažnog moralisanja ove nazovi građanske partije ogleda se u tome da pridike Bošnjačkoj stranci upućuje gospođa Suada Zoronjić, koja je uspjela u svom biračkom mjestu da osvoji svega dva glasa od 976 izašlih birača. Kome moralne lekcije može držati gospođa koja ima ovoliku podršku u svom biračkom mjestu, pitaju iz Bošnjačke stranke.

Kako kažu, u prethodnim saopštenjima su vrlo jasno iznijeli stavove pred javnost Crne Gore zašto je usvajanje Rezolucije o Srebrenici važno, zašto baš u ovom trenutku i zašto će insistirati na ovoj temi i dalje.

„Da nije Bošnjačke stranke, o genocidu u Srebrenici se ne bi govorilo ni danas. Naša je moralna obaveza da na svakom mjestu podsjećamo na stradanje nedužnog bošnjačkog naroda u Srebrenici i ne vidimo zbog čega gospođa Zoronjić uopšte reaguje na ovakve tvrdnje.

Ali, očigledno da pojedine partije poput URE, žele da pobjegnu od ove teme, za njih neugodne teme i izjašnjavanja u Skupštini, pa se kriju iza jeftinih populističkih saopštenja i ataka na BS po principu napad je najbolja odbrana. Mi očekujemo da će gospođa Zoronjić svoje stavove oko Srebrenice i genocida usaglasiti sa poslaničkim klubom URA-e i da ukoliko joj Državna izborna komisija bude verifikovala mandat, da će podržati navedenu rezoluciju. I ne samo ona, već i da drugim poslanicima URA-e objasni da odbijanje da podrže navedenu rezoluciju znači negiranje genocida u Srebrenici.

Razumijemo i nervozu koja je ovih dana prisutna kod URA-e, jer nije lako objasniti da jedna prograđanska partija sjedi u koaliciji sa partijama koje otvoreno, javno negiraju genocid. To vam neće oprostiti građani Crne Gore“, navode iz BS u saopštenju.

Kako dodaju, podsjećaju Zoronjić da su njihovi bivši koalicioni partneri potpuno jasni kada je u pitanju odnos prema genocidu.

„Prethodna vlast je konkretno pokazala pijetet prema žrtvama Srebrenice. S druge strane, od pojedinih konstituenata nove vlasti svakodnevno svjedočimo negiranju genocida, na šta kolege iz URA-e ne reaguju. Zato je i ova rezolucija predložena, da svako pokaže svoje pravo lice.

Od URA-e smo očekivali da povodom priče oko genocida u Srebrenici najprije osudi čestitku premijera Krivokapića povodom 9. januara, neustavnog praznika RS. Nažalost i tu ste ostali nijemi i pokazali da slijedite antibošnjačku politiku. Javnost dobro zna šta znači 9. januar i da je to početak agresije, koji je rezultirao masovnim zločinima i genocidom.

Zato očekujemo od nove prozapadne vlade, koja se obavezala da će nastaviti proevropski kurs, da će osuditi genocid u Srebrenici. I ne samo URA, već i ostali konstituenti vlasti, pa i Prava Crna Gora. Pokažite javnosti da ste na braniku pravih vrijednosti i jednakih šansi za sve građane, umjesto što zapošljavate članove svojih porodica. BS je časno obavljala svoj dio posla u prethodnoj Vladi i bila dio svih pozitivnih procesa.

Poručujemo vam da nas nećete zaustaviti u zaštiti interesa bošnjačkog naroda. Poručujemo vam i to da je prošlo vrijeme sakrivanja političkih stavova, lažnog predstavljanja i obmanjivanja javnosti i da ćemo mnoge istjerati na čistac. Pokazaćemo javnosti, u potpuno demokratskom duhu, kroz ustaljene procedure i na sjednicama Skupštine kao i na drugim odgovarajućim tijelima svačije političko lice. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici se pokazalo i kao dobar mehanizam razgolićavanja nedefinisanih partija, poslanika i zakulisnih političkih ciljeva i platformi. Razumijemo nervozu gospođe Zoronjić i Građanskog pokreta URA, ali moraju se navići da se ne mogu igrati sa ovako važnim temama kakva je pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici“, zaključuju iz Bošnjačke stranke. 

Portal Mojkovac

Pročitajte još