Projekat 1000 plus: Za stan apliciralo više od 770 građana

 Projekat 1000 plus: Za stan apliciralo više od 770 građana

Građani su do juče mogli da podnose zahtjeve komercijalnim bankama za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus, prenosi portal FOS Media.

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, interesovanje je bilo veliko, što pokazuje i podatak da su predate 772 aplikacije bankama.

On je podsjetio da je javni poziv za građane objavljen 16. novembra, a da je predaja dokumentacije trajala od 19. novembra do 3. decembra.

Procedura

„U Podgoričku banku je stiglo 120 aplikacija, NLB 245, Lovćen 55, CKB 225 i Erste banku 127“, precizirao je Čanović.

Projektni odbor za upravljanje ovim projektom će pregledati sve pristigle aplikacije, a potom će Uprava za nekretnine provjeriti podatke aplikanata i članova domaćinstva da nemaju stan ili više od trećine ukupne stambenog objekta u susvojini.

Kada se kompletiraju svi podaci, Projektni odbor će sastaviti listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta, a nakon toga vaučeri će se dodjeljivati ciljnim grupama i to: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru; 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

„Postoji veliko interesovanje građana u vezi prve dodjele vaučera, međutim u ovom trenutku, zbog obima posla koji obavlja više institucija, ne možemo sa sigurnošću precizno reći kada će biti. Očekujemo da će prva dodjela biti početkom naredne godine, a učinićemo sve da bude što prije“, kazao je Čanović.

Podsjeća da su domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Portal Mojkovac

Pročitajte još