Sindikat prosvjete i Udruženje nastavnika: Časove držimo mimo zakona

 Sindikat prosvjete i Udruženje nastavnika: Časove držimo mimo zakona

Foto: FOS Media

Sindikat prosvjete Podgorica i Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta optužili su odlazećeg ministra prosvjete Damira Šehovića da zbog školskog kalendara protivzakonito drže časove, piše Dan.

Predsjednik Sindikata prosvjete Slobodan Savović i predsjednica Udruženja nastavnika društvenih predmeta Stanka Vukčević ističu kako žele da ukažu na neke činjenice i nezavidan položaj u kojem su se našli zajedno sa svojim učenicima.

“Na žalost, nema ministra da nam odgovori na bezbroj dostavljenih dopisa kao i na vapaj da nama i učenicima olakša provjeru znanja kako bi ih objektivno i blagovremeno ocijenili. Ovih dana, u ovako teškim zdravstvenim uslovima, prosvjetni radnici bili su prinuđeni da održavaju dodatne časove, samo i jedino sa jednim ciljem da učenike ne bi ostavili neocijenjene, jer se to nije moglo uraditi u vremenu kako je predvidio Školski kalendar.

„Nije po zakonu” je ministru često bio izgovor u rijetkim momentima kada nas je primao na formalne i nekorisne razgovore. Odlazeći ministar treba da zna da prosvjetni radnici danas rade protivno zakonu, „na divlje”, rade na osnovu šturih i nejasnih dopisa koji se prosleđuju direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, a koji nemaju nikakvu pravnu snagu. Sve je to protivzakonito, gospodine ministre! I Školski kalendar je protivan zakonu. Vrijeme iza nas je pokazalo da je prosvjetni radnik i te kako spreman da preuzme odgovornost za vaspitno-obrazovni procesu cjelini, a koja mu je dosad bila uskraćena”, ističu u saopštenju.

Objašnjavaju da su najbliži saradnici ministra Šehovića, generalni direktori Arijana Nikolić Vučinić i Veljko Tomić, kao i sekretar ministarstva Omer Mehmedović, na lični zahtjev razriješeni dužnosti.

“Nećemo ih pitati kako su nas na kraju četvorogodišnjeg mandata mogli ostaviti da se sami borimo i snalazimo. Ali ćemo im reći: Nijeste imali pravo da to uradite, da odustanete od ove teške borbe. Morali ste zajedno sa nama tražiti izlaz da bi se i učenicima i nama nastavnicima olakšalo i pomoglo”, navode oni, prenosi portal FOS Media.

Ističu da od Šehovića nemaju ni povratnu informaciju o nadoknadi dodatnog rada.

“Formirao je komisiju bez koordinatora da ista, navodno, utvrdi koji je to dodatni rad i kako ga isplatiti prosvjetnim radnicima. Naravno, što se moglo drugo i očekivati, niti komisije niti plaćenog dodatnog rada. To je bila prva prevara. Pišite dopis da nam kažete što tražite, bila je druga prevara ministra Šehovića. A mi, kao dobri učenici, pišemo dopis. Javiše nam iz Ministarstva prosvjete da je dopis proslijeđen Ministarstvu finansija kako bi Vlada odlučila imamo li pravo na plaćeni rad duži od punog radnog vremena. To je bila treća prevara. Da Vlada odluči imamo li pravo da nam se isplati ono što smo odradili i zaslužili”, poručuju Savović i Vukčevićeva.

U saopštenju naglašavaju da “nije ministar Šehović baš toliko naivan da ne zna da se rad duži od punog radnog vremena obračunava i isplaćuje u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblasg prosvjete”.

“Bitno je bilo da se razvuče vrijeme, da sve neriješene probleme prosvjetnih radnika prenese na budućeg ministra. I poslednja, četvrta prevara, stiže od šefice kabineta ministra Šehovića. Javila se da nas obraduje i da nam saopšti „da na taj dopis nije stavljena tačka”. Dala nam je veliku nadu. Žalosno i tužno. Mi prosvjetni radnici se iskreno nadamo da će buduća administracija resora za prosvjetu imati strategiju za razvoj prosvjete koja se zasniva isključivo na meritokratiji i decentralizaciji sistema. Mi ćemo kao i do sada biti konstruktivni partneri”, poručuju nastavnici.

Portal Mojkovac

Pročitajte još