Upozorenje mojkovačkih ljekara koji su prebolovali koronu

 Upozorenje mojkovačkih ljekara koji su prebolovali koronu

Dvadesetak zdrastvenih radnika iz mojkovačkog Doma zdravlja je prebolovalo koronu ili trenutno se bori sa njom. Oni koji su imali iskustvo sa Kovidom-19 kažu da nije nimalo naivan i da je makar kod njih ostavio posljedice za koje još uvijek ne znaju koliko će trajati. Uprkos iscrpljenosti koju je izazvao virus oni su ponovo na svojim radnim mjestima i među najugroženijima. U Mojkovcu je trenutno 140 oboljelih i različite su im kliničke slike, objavio je portal RTCG.

14. 11. 2020.20:42   >>  20:421

MOGUĆE OZBILJNE POSLJEDICE

Upozorenje mojkovačkih ljekara koji su prebolovali koronu

Dvadesetak zdrastvenih radnika iz mojkovačkog Doma zdravlja je prebolovalo koronu ili trenutno se bori sa njom. Oni koji su imali iskustvo sa Kovidom-19 kažu da nije nimalo naivan i da je makar kod njih ostavio posljedice za koje još uvijek ne znaju koliko će trajati. Uprkos iscrpljenosti koju je izazvao virus oni su ponovo na svojim radnim mjestima i među najugroženijima. U Mojkovcu je trenutno 140 oboljelih i različite su im kliničke slike.

Nebojša Bošković, 26-godišnji ljekar u Hitnoj medicinskoj pomoći u Domu zdravlja Mojkovac nedavno se oporavio od koronavirusa. Kaže da je mislio da će on ko mlad čovjek koji vodi zdrav život lako podnijeti visus i sa njim se izboriti, međutim stvarnost ga je demantovala.

„U početku su to bili neki opšti simptomi – iscrpljenost, malaksalost, kasnije su se razvili simptomi infekcije gornjeg respiratornog trakta, suvi kašalj, povišena temperetura, izgubio sam čulo ukusa i mirisa imao sam i jake glavobolje“, priča Bošković.

Naš sagovornik kaže da je bolest trajala 15-ak dana, prije mjesec je dobio negativan test, ističe da to nije kraj borbe sa virusom jer još uvijek trpi posljedice.

„Prije svega osjećaj hroničnog umora, iscrpljenost i pospanost, slaba koncenrtracija i osjećaj mirisa koji se još uvijek nije vratio“, navodi Bošković.

Nebojšin znatno stariji kolega Milovan Bogavac je takođe vodio borbu sa korona virusom kaže da nije bilo lako. Objašnjava da je 6. septembra oko 9 sati na radnom mjestu osjetio blagu malaksalost, a do 11 sati se stanje toliko pogoršalo da nije mogao da nastavi smjenu.

„Ja sam bio 14 dana u izolaciji imao sam srednje tešku kliničku sliku i nakon 21 dan sam se vratio u sistem i počeo da radim 27 septembra“, priča Bogavac.

On kaže da i dalje osjeća malaksalost i brzo se zamara, ističe da mu teško padaju i radni zadaci jer je svjestan koliko je korona nepredvidiva, pa danas je pacijent stabilno a sjutra je na resporatoru ili premine. Dodaje da je u Mojkovcu juče bilo ukupno 137 oboljelih od Covida 19.

„A po nekim nezvaničnim informacijama taj broj u Mojkovcu je minimum tri put veći, jer unazad 10 dana po odlukama Instituta za javno zdravlje ne testiraju se članovi familije oboljelog, dosta je građana koji nemaju nikakve simptome ali kasnije ada urade test na antitijela pozitivni su, znači preležali su, a ima dosta i onih što se kući sami liječe“, ističe Bogavac.

Naš sagovornik kaže da je situaciji u Mojkovcu najviše doprinijelo neodgovorno stanovništvo.

„Epidemiološko zdrastvena situacija je katastrofalna, a zdrastveni radnici su na ivici fizičke i psihičke izdržljivosti. Tome doprinose neodgovorni građani koji znaju da su pozitivni i oni i njihove porodice nesmetano šetaju ulicom, borave u kafanama, prodavniicama a inspekcijskih poslova nema da rade svoj posao, od početka marta do danas ja nijesam sreo nijednog inspektora u Mojkovcu“, kaže Bogavac.

Priče naših sagovornika potvrđuju koliko korona virus iscrpljuje organizam pa im sada kažu mnogo teže pada obavljanje, kako poslovnih, tako i privatnih obaveza.
Apeluju na građane Mojkovca Crne Gore da nose masku, drže distancu i održavaju higijenu ruku, jer to je jedino dokazano oružje protiv Kovida 19 prije pronalaska adekvatne vakcine.

Portal Mojkovac

Pročitajte još