V.d. ANB-a biće smijenjen sjutra

 V.d. ANB-a biće smijenjen sjutra

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić više neće obavljati tu funkciju, saopštio je juče potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. 

Kako saznaje Dan, isto kao i u slučaju Veselina Veljovića, on je predočio Peruničiću da Vlada na njega ne računa.

Peruničić juče nije podnio ostavku, pa će najvjerovatnije biti smijenjen u četvrtak, kada je planirana druga sjednica Vlade.

Izbor direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost je manje komplikovan od imenovanja direktora Uprave policije. Nakon što trenutni čelnik ANB-a bude razriješen, premijer Zdravko Krivokapić automatski može da Vladi predloži novog kandidata i odmah ga imenuje.

Kada se radi o Upravi policije, očekuje se sličan scenario. Ukoliko Veljović ne podnese ostavku, biće smijenjen na sjednici koja je zakazana za četvrtak. Na istoj sjednici, na predlog ministra unutrašnjih poslova, biće predložen vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, koji će nakon toga preuzeti funkciju v.d. direktora Uprave policije.

Kada se radi o prvom čovjeku Uprave policije, glavni kandidat za direktora je Zoran Brđanin, koji je degradiran nakon što je u vladi izbornog povjerenja bio savjetnik opozicionog ministra i sklonjen u odsjek za analitiku Centra bezbjednosti Podgorica. Završio je FBI akademiju i policijsku akademiju u Beogradu.

Oko ovog kandidata bilo je najmanje spora u vladajućoj većini. Kao kandidati za visoke funkcije u Upravi policije pominju se i Petar Tanjević i Dragan Gorović.

Za razliku od kandidata za direktora Uprave policije, za mjesto prvog čovjeka tajne policije zvanično se nije pominjalo nijedno ime.

Peruničiću je 20. avgusta istekao mandat na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost i ta institucija je od tada u v.d. stanju. On je na tu funkciju imenovan 2015. godine. U međuvremenu je stekao i uslov za penziju. Međutim, to nije spriječilo bivšeg premijera Duška Markovića da mu produži mandat u ANB-u.

Mandat na pet godina

Zakonom o ANB-u, u članu 25, propisano je da direktora Agencije imenuje i razrješava Vlada, na predlog predsjednika Vlade.

Direktor Agencije imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

Direktor Agencije je za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi.

Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati.

U slučaju prestanka funkcije direktoru Agencije prije isteka vremena na koje je imenovan, Vlada može imenovati vršioca dužnosti direktora Agencije najduže na period od šest mjeseci piše u zakonu.

Peruničiću je mandat na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost istekao 20. avgusta.

Portal Mojkovac

Pročitajte još