Varhelji: U novoj crnogorskoj vladi su mladi profesionalci sa malo političkog iskustva

 Varhelji: U novoj crnogorskoj vladi su mladi profesionalci sa malo političkog iskustva

Foto: DW

Ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladvine prava i socijalno ekonomski oporavak od posljedica pandemije Kovid 19, prioriteti su nove vlasti u Crnoj Gori , poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći pred odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta o situaciji u Crnoj Gori, Varhelji je saopštio da je pandemija Kovida 19 u ekonomskom smislu pogodila Crnu Goru možda najviše u regionu zbog velike zavisnoti od turizma, prenosi RTCG. 

”Procjena je da će Crna Gora izgubiti oko 20 procenata BDP zbog posljedica krize izazvane pandemijom Kovid 19 koja je posebno pogodila turistički sektor ove zemlje”, kaže Varheji.

On je u debati o situaciji u Crnoj Gori pred vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo da se zemlja nakon izbora nalazi u tranzicionom periodu i naglasio da je za dalji napredak u državi neophodna ”glatka tranzicija vlasti”.

”Po prvi put u istoriji ove mlade države postoji različita opcija za formiranje vlasti”, kaže Varhelji.

On dodaje da su predloženi članovi nove ekspertske vlade u Podgorici ”mladi profesionalci, sa malo političkog iskustva”.

Komesar za proširenje zaključuje da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru kako na eurointegracionom putu, tako i na putu opravka od posljedica pandemije Kovid 19.

Portal Mojkovac

Pročitajte još