Vrijeme je za razbijanje predrasuda – Srećan dan ljudskih prava!

 Vrijeme je za razbijanje predrasuda – Srećan dan ljudskih prava!

Danas se širom svijeta obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a u Crnoj Gori se obeležava i decenija od osnivanja NVO LGBT Forum Progres, kao prve i autentične LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori.

Tim povodom organizacija LGBTIQ je pripremila kratki video, čestitajući Dan ljudskih prava.

Iz te NVO ističu da kada su prije deset godina osnovani tada je i faktički započeo pokret za ljudska prava LGBTIQ osoba. Kažu da niko nije mogao da zamisli koliko će težak i trnovit put da bude pred svima, ali, uprkos svim preprekama, ljudska prava LGBTIQ osoba su našla svoje mjesto u javnom diskursu Crne Gore, na svim nivoima.

„Upravo Dan ljudskih prava služi da se podsjetimo svega što je za nama, onoga što je bilo dobro i onoga što je bilo loše, kako bi mogli da budemo još bolji i snažniji u zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba i šire društvene zajednice u budućnosti. A da na tom putu nismo sami, svjedoče i građanski aktivisti i aktivistkinje, naši saveznici i saveznice, koji su jasno rekli – vrijeme je za nove promjene, razbijanje predrasuda, radnička prava, zaštitu od nasilja, slobodu vjeroispovjesti, da pustimo glas, za inkluzivno obrazovanje, prihvatanje, iskrenu brigu o životnoj sredini, slobodu medija i ravnopravnost“, navodi se u saopštenju NVO LGBT Forum Progres dodajući da uključivanje LGBTIQ osoba u politički život i procese odlučivanja, kao i aktivno zagovaranje i borba za ljudska prava svih ostaju temeljne vrijednosti koje baštine i na kojima zasnivaju njihov rad.

„U periodu značajnih društvenih i političkih promjena ne smijemo da izgubimo iz vida ljudska prava kao osnovni postulat crnogorskih društvenih vrijednosti“, ističu iz NVO LGBT Forum Progres i zahvaljuju se svima koji su učestvovali u videu, onima koji su dali doprinos za njegovu realizaciju, kao i cjelokupnoj LGBTIQ zajednici Crne Gore koja im već deset godina ukazuje povjerenje i zbog koje postoje.

Važno je podsjetiti da je i NVO Akcija za ljudska prava povodom današnjeg datuma u saopštenju istakla da u Crnoj Gori pozitivan doprinos ostvarenju ljudskih prava predstavlja i konačno usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola koji je obezbijedio i onima koji pripadaju seksualnim manjinama da ozvaniče zajednički život s osobom koju vole.

“Ovaj Zakon predstavlja pobjedu osnovnog načela da ljudska prava pripadaju svima”, navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava HRA te su pozivali građanke i građane da ne popuštaju pred kršenjem svojih prava, da ne okreću glavu od kršenja prava drugih ljudi, da potraže zaštitu i pomognu da Crna Gora dosegne vladavinu prava u opštem interesu.

Pročitajte još