Zabrinjavajući rast inficiranih

 Zabrinjavajući rast inficiranih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od poslednjeg presjeka završile PCR analizu 840 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 426 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2., saopšteno je iz IJZ. Od ukupnog broja novih slučajeva 13 je iz Mojkovca, pa je tako broj aktivnih slučajeva prešao stotinu, odnosno je 104. Oporavljenih je 56 i tri smrtna slučaja.

U skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije i registrovanim trendovima obolijevanja do UBLAŽAVANJA mjera NEĆE DOĆI ni u jednoj od opština, navodi se u saopštenju IJZ.

Mojkovac, prelazi u grupu 3, što znači da je stopa između 800 i 1199 tako da su mjere sledeće:

  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
  • Zabranjuju se aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonoma“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima.(dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)
  • Zabranjuje se rad u dječjim igraonicama. (dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)

„Ovo su rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama koje uz ekstremno visoku transmisiju virusa u lokalnim zajednicama prijeti preopterećenjem zdravstvenog sistema koje se može isključivo spriječiti striktnim poštovanjem mjera od strane građana, privrednih subjekata i institucija, te adekvatnim radom nadležnih državnih i lokalnih kontrolnih službi“, saopšteno je iz IJZ.

Portal Mojkovac

Pročitajte još