Zaposleni u NP Biogradska gora predano rade na očuvanju parka i zaštiti divljači

 Zaposleni u NP Biogradska gora predano rade na očuvanju parka i zaštiti divljači

Foto: NP Biogradska gora, arhiv

Nacionalni Park Biogradska Gora je još prije 3 godine započela projekat „Posmatranje medveda. Tada je 15. Oktobra 2017 godine po prvi put u istoriji Crne Gore, uhvaćen i satelitskom ogrlicom markiran medvjed, težak impozantnih 255 kg, kojem su lovočuvari tog parka dali ime „Nikola“.

Podsjećanja radi, projekat „Posmatranje medvjeda“ započet je 2017. godine i predstavlja zajedničku inicijativu NP Biogradska gora i NP Tara,u okviru regionalnog projekta koji realizuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i NVO „Parkovi Dinarida-mreža zaštićenih područja Dinarida“ pod nazivom „Zaštićena područja za prirodu i ljude“,pod pokroviteljstvom švedske razvojne agencije SIDA. Inicijativa je posvećena razvoju turizma orijentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda.

Medved „Nikola“ kada je uhvaćen i stavljena mu satelitska ogrlica, Foto: NP Biogradska Gora, arhiv

Međutim, nakon izvjesnog vremena, kako je saopšteno iz NP Biogradska gora, Nikola je nestao, odnosno samo je nađena satelitska ogrlica.

Da li je „Nikola“ nekako sam otrgnuo ogrlicu, ili je neko ulovio „Nikolu“ ostaje nepoznanica. Ipak, zaposleni u NP Biogradska Gora nadaju se da će se Nikola pojaviti, jer pretpostavljaju da je možda, kao i svaka divlja životinja potražio drugo stanište.

I ako „Nikole“ kapitalca trenutno nema u Biogradskoj gori, odnosno, nije primećen, pojavio se drugi medved, kojeg su kamere zabeležile i to u aprilu 2019. godine, vjeruje se da je to Nikolin mlađi rođak ili rođaka, kako su naveli na fejsbuk stranici parka Dinarides, tom prilikom.

Mlađi medvjed snimljen 2019. godine Foto: Facebook Parka Dinarides

Istina da nije „kapitalac“ od 255 kg ali je impozantne veličine.

Nikolin mlađi rođak, snimljen u maju ove godine. Foto: Kamere NP Biogradska gora

Zahvaljujući napornom i predanom radu zaposlenih u NP Biogradska gora, sve više divljači je na tom prostoru dok postavljene kamere sve snimaju.

Foto: NP Biogradska gora

Podsjećanja radi, Nacionalni parkovi Crne Gore, započeli su prije više godina u svim parkovima prehranu divljači a sve u cilju sprovođenja mjera zaštite fonda velikih sisara tokom zimskih mjeseci.

Foto: Kamere NP Biogradska gora

To je urađeno da bi tokom hladnih dana, kada je sniježni pokrivač visok i dostupnost hrane znatno smanjena, obezbijedili prihranu divljači.

Foto: NP Biogradska gora, arhiv

U NP Biogradska gora zaposleni predano rade na prehrani divljači, pa tako su spremni da i ove zime kada padne snijeg na krpljama pješače i preko 10 kilometara, ako treba i na krpljama, do svakog postavljenog hranilišta i postave bale sijena i određenu količinu soli kako bi divljim životinjama obezbijedili hranu u zimskim mjesecima.

Foto: Kampere NP Biogradska gora

Zahvaljujući dobroj organizaciji, u NP Biogradska gora nema lovokradica. Kako su kazali iz tog društva za Portal Kolašin, „desi se da neko“ naumi da uđe u teritoriju NP ali uvijek budu spriječeni jer očuvanje fonda divljači i netaknute prirode tog područja je za sve zaposlene je prioritet, tako da i ove godine poručuju onima koji bi malo da pređu na teritoriju Biogradske gore, da odustanu od nauma jer u Biogradskoj gori nema lova na divljači.

Prihrana divljači, Foto: NP Biogradsak gora, arhiv

Pročitajte još